Dünya Ekonomik Forumu'nun "Dünya Cinsiyet Ayrımı" raporunda, Türkiye 135 ülke arasındaki genel sıralamada 124. olurken, ekonomik katılımda 129, eğitimde 108, sağlıkta 62, siyasette 98. sırada yer aldı. İzlanda ise dört senedir bir numarada.

 

Harvard Üniversitesi'nden Ricardo Hausmann, Berkeley California Üniversitesi'nden Laura D. Tyson ve Dünya Ekonomik Forumu'ndan Saadia Zahidi'nin hazırladığı raporda, kadın-erkek eşitliğinde ilk 10 ülke sırasıyla İzlanda, Finlandiya, Norveç, İsveç, İrlanda, Yeni Zelanda, Danimarka, Filipinler, Nikaragua ve İsviçre.

 

'KÜÇÜK VE YAVAŞ DEĞİŞİMLER VAR'

Raporda tüm dünyada kadınların siyasete katılımının yükselmeye başladığı söylenirken, yine de seçilen ve atanan siyasetçilerin yüzde 80'ini erkeklerin oluşturduğu belirtiliyor.

 

DEF, Kadın Liderler ve Cinsiyet Eşitliği Programı yöneticisi Zaadi, "Bazı ülkeler doğru yolda ilerlemeye başladı, ancak çok yavaş ilerliyorlar. Raporda küçük ve yavaş değişimlerden bahsediyoruz" diye konuştu.

 

"Değişimde bir sonraki adımın, kadınların karar verici mekanizmalara eşit erişimi ve hem kadın hem erkeklerin iş ve aile hayatını birlikte yürütmesine imkan vererek kadınların ekonomik hayata daha yüksek oranda katılmasını sağlamak olması gerekiyor."

 

SİYASİ, EKONOMİK, SAĞLIK VE EĞİTİM ALANLARINA GÖRE KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ

Kadın erkek eşitliği siyasi, ekonomik, sağlık ve eğitim alanlarında incelendiği rapora göre;

 

* Ekonomik katılım ve fırsatlar alanında en eşit ülkeler sırayla Moğolistan, Bahamalar, Burundi, Norveç ve Malawi.

 

* Siyasi alanda kadın-erkek eşitliğinin en yüksek olduğu ülkeler sırayla İzlanda, Finlandiya, Norveç, İsveç ve Nikaragua.

 

* Sağlık alanında en eşit ülkelerde Finlandiya, Fransa, Filipinler, Lesoto, Letonya, Barbados, Uganda, Kazakistan, Arjantin, Cape Verde, Bahamalar, Sri Lanka, Moğolistan, Venezuela, Jamaika, Brezilya, Tayland, Slovakya, Uruguay, Meksika, Şili, Gambia, El Salvador, Mauritius, Kamboçya, Fiji, Guatemala, Lübnan ve Cote D'Îvoire birinci sırayı paylaşıyor.

 

* Eğitimde en eşit ülkelerde İzlanda, Finlandiya, Norveç, Yeni Zelanda, Danimarka Filipinler, Hollanda, Lesoto, Letonya, ABD, Avusturya, Kosta Rika, Bahamalar, Fransa, Brezilya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Botswana, Birleşik Arap Emirlikleri ilk sırayı paylaşıyor.

 

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ SIRALAMASINDA İLK SIRADA KUZEY AMERİKA VAR

Toplumsal cinsiyet eşitliği, bölgeler temelinde incelendiğinde ise sıralama Kuzey Amerika, Avrupa ve Orta Asya, Latin Amerika ve Karayipler, Sahra altı Afrika'sı, Asya ve Pasifik, son olarak da Ortadoğu ve Kuzey Afrika şeklinde.

 

Sahra altı Afrika'sı kadınların ekonomik katılımında üçüncü sıraya yükselirken, eğitim alanında son sıraya yerleşiyor.

 

TÜRKİYE EN SONLARDA

Genel ortalamada 124. sırada yer alan Türkiye, Avrupa ve Orta Asya kategorisinde en son sırada. Ekonomik katılım ve fırsatlarda kadın-erkek eşitliğinde 129, eğitimde 108, sağlıkta 62, siyasette 98. sırada yer aldı.

 

* Türkiye, kadınların iş gücüne katılımında 126. sırada.

 

* Parlamentodaki kadın sayısı açısından 85. sırada.

 

* Bakanlıklardaki kadın sayısı açısından 121. sırada.

 

Geçtiğimiz senelerle karşılaştırıldığında, Türkiye'nin eğitim alanındaki puanında küçük bir yükseliş yaşanırken, politik alandaki eşitlik puanı 2011'e göre düşüş gösterdi.

 

*  Siyasi alandaki eşitlik parlamentodaki koltuk sayısı, bakan sayısı ve iktidarda kalma süresine göre hesaplanıyor.

 

* Sağlık alanındaki eşitlik kadın sağlığı ve erkek sağlığı değerlerinin birbirine oranı ve doğumda cinsiyet oranı temel alınarak hesaplanıyor.

 

* Eğitim alanında eşitlik, kadın ve erkeklerin eğitim düzeyi ve okur yazarlık oranlarının kıyaslanmasıyla hesaplanıyor.

 

* Ekonomik katılım ve fırsatlarda eşitlik, kadının iş gücüne katılım oranı, kadın ve erkeklerin gelirlerinin karşılaştırılması ve kadın-erkek çalışan oranları temel alınarak hesaplanıyor. (bianet.org)