Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), Eminönü Meydanı'nda gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile devlet tarafından katledilen çocukları andı, katliamları protesto etti.

Ümit Kurt, Nihat Kazanhan, Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol ve Berkin Elvan ile birlikte devlet tarafından katledilen çocukların fotoğrafını taşıyan kadınlar, "Cizre'nin çocukları yalnız değildir, katillerden hesap soracağız" yazılı pankart açtı.

Eylemde, HDP İstanbul yöneticisi Pınar Tarlak tarafından okunan Kürtçe basın açıklamasının ardından DÖKH üyesi İlkay Yenigün basın açıklamasını okudu.

Kürt sorununun çözümünde artık müzakere aşamasına geçilmesi gerektiğini belirten Tarlak, "Oysa 1990'lar hafızasını canlandıran karanlık senaryolar ve kirli cinayetler devreye konulmaktadır" dedi. Son bir ayda Cizre'de henüz çocuk yaşlarında olan 5 kişinin katledildiğine dikkat çeken Tarlak, "Beş canımızı alan bu kirli odaklar, halkımızın onurlu mücadelesi ve direnişi karşısında er ya da geç hesap vereceklerdir" diye konuştu.

Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in Serap Eser'in JİTEM tarafından öldürüldüğünü belirttiği açıklamasına da dikkat çeken Tarlak, "Yıllarca Kürdistan dışında ve içinde Kürt düşmanlığı yaratmak için, devletçe yapılan tüm katliamların kılıfları böyle hazırlanmıştır" diye konuştu. Tarlak, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ilettiği "tarafsız hakikatler komisyonu" nun, bu gibi katliamların perde arkasının çözülmesi için bir an önce kurulması gerektiğini belirtti.

Cizre'de yaşanan saldırıların hedefinin çözüm sürecini baltalamak olduğunu belirten Tarlak bir diğer nedeninin ise, Kürt özgürlük mücadelesinin özellikle Kobanê'de cisimleşen direnişinin itibarını yok etmek olduğunu ekledi.

Tarlak, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Cizre'nin faillerinin derhal açığa çıkartılması gerekiyor. DÖKH olarak, AKP'nin bu kirli planını bozana kadar ve bu cinayetlerin failleri açığa çıkana kadar mücadele etmeye devam edip alanlarda olacağız."

Eylem, Tarlak'ın tüm kamuoyunu Cizre'de yaşanan çocuk katliamlarına tepki göstermeleri için yaptığı çağrı ile sonlandı.

(ETHA)