DİSK’in Kadın Emeği Raporu’na göre Türkiye’de her 4 kadından 3’ü ücretsiz çalışıyor.

Türkiye’de kadın günlük ortalama 1 dolar, erkek 2.27 dolar kazanıyor. 11.5 milyon kadın çalışma hayatına katılamıyor.

Yapılan araştırmalar kadınların yaşam ve çalışma koşullarının her geçen gün daha da ağırlaştığını gösteriyor. DİSK Genel-İş Sendikası’nın Kadın Emeği Raporu’na göre ise kadınlar daha çok çalışıyor ancak daha az kazanıyor. Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 28’e ulaşmış durumda. Her 4 kadından 3’ü ücretsiz çalışıyor. Erkekler kadınlardan 2.5 kat daha fazla ücret alıyor. Rapora göre;

- Ev ve aile bakımına kadınlar erkeklerden 5 kat daha fazla zaman harcıyor. 11 milyon 45 bin kadın, ev işleri nedeni ile çalışma hayatına katılamıyor.

- Türkiye’de günde her 4 kadından 3’ünün ücretsiz çalıştığı görülüyor. Yani ev içi emeğin hem toplumsal hem de ekonomik açıdan hiçbir değeri yok.

- Küresel ölçekte yapılan toplumsal cinsiyet araştırmalarında ücret eşitsizliği sıralamasında Türkiye 145 ülke arasında 98. sırada yer alıyor.

- Türkiye’de bir kadın günlük ortalama 1 dolar kazanırken, bir erkek günlük ortalama 2.27 dolar kazanıyor. 4 Erkeklerin sendikalaşma oranı, kadınlardan yüksek. Kadınların sendikalaşma oranı yüzde 7.6 iken, erkeklerin sendikalaşma oranı yüzde 13.