Gülsen Candemir / BirGün

İzmir’deki Şakran Kadın Cezaevi’nde çıplak aramaya direnen Gezi tutuklularından Elif Kaya’ya verilen bir aylık görüş yasağı, mahkeme tarafından onandı. Kaya’nın çıplak aranmadığı kanaatine varan hakim Nimet Özkavalcı çıplak aramaya direnmesi halinde 4 dakika içinde çırılçıplak soyulup aranmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu açıkladı.

Mahkeme tarafından açıklanan kararda “4 dakika içinde tamamen soyulup saçı başı bozulmadan giydirilmesi mümkün değil. Dar kot pantolonun ve iç çamaşırının bu sürede çıkarılıp tekrar giydirilmesi çok zor” denildi.

Şakran Kadın Cezaevinde sekiz gardiyan tarafından aranan ve arama odasından elinde iç çamaşırıyla çıkan Kaya, odada çıplak aramaya zorlandığını söylemişti. Cezaevi idaresi Kaya’ya aramaya direndiği için “1 ay görüş kısıtlılığı” cezası vermişti.

AVUKATLAR İTİRAZ EDECEK

Mahkeme kararını değerlendiren Elif Kaya’nın avukatlarından Av. Rıza Yalçın Koçak, karara şaşırmadıklarını, bu kararı beklediklerini ve 15 gün içerisinde Ağır Ceza Mahkemesine itirazlarını yapacaklarını açıkladı.

Kararın gardiyanları ve tüm bu türde arama yapanları korumaya, tüm tutuklulara da gözdağı verme niteliğinde olduğunu öne süren Koçak, karar ile çıplak arananlara ‘Biz sizin insanlığınızı mahreminizi tanımıyoruz, insanlığınızı tanımıyoruz, istediğimizi yaparız’ anlamına geldiğini ifade etti.

HAMZA KAYA: ADALET BEKLEMİYORDUK

Mahkeme kararından önce uygulamaya konan görüş yasağı nedeni ile bir ay boyunca kızlarını göremeyen Kaya ailesi, kararın kendilerini şaşırtmadığını, adaletin olmadığı bir ülkede mahkemelerden adalet çıkmasını beklenemeyeceğini söyledi.

Baba Hamza Kaya, zaten mahkeme kararından önce cezaevinin yasağı uygulamaya koyduğunu, bir ay boyunca kızlarını göremediklerini, sadece bayramda güçlükle izin alarak Elif’i görebildiklerini söyleyerek, mahkemeden çıkan kararın ise kendilerini şaşırtmadığını söyledi.

Baba Kaya “Hukuk devletinde olmadığımız için çıkan karar beni şaşırtmadı. Aslında bu konuyu mahkemeye de taşımamalıydık, böyle bir kararın çıkacağını ben tahmin edebiliyordum. Sokak ortasında adam öldürenler henüz mahkeme karşısına çıkarılmamışken, bizim çocuklarımız aylardır cezaevlerinde tutulurken, devletin mahkemelerinden nasıl kararlar çıkacağını biliyor olmalıydık” dedi.

ANNE KAYA: ONLAR KADIN OLAMAZ

Anne Meryem Kaya ise, bir kadın hakimin böyle bir karar vermesine üzüldüğünü, hakimin kararını verirken bir kadın gibi davranmadığını ifade etti. Anne Kaya, Elif’in çıplak arama görüntülerinin internette bulunduğunu, herkesin Elif’in nasıl arandığını gördüğünü, gerçekler ortadayken sanki hiçbir şey olmamış gibi bir karar verilmesinin, başta kadın mahkumlar olmak üzere tüm mahkumlara verilmiş bir gözdağı olduğunu söyledi.

Aile ile görüş yasağının mahkeme kararından önce uygulamaya konulduğunu hatırlatan anne Kaya, bayramda kızı ile görüşmek için eşi ile iki gün cezaevi önünde yattıklarını, uzun çabalar sonucu cezaevi savcısından izin alabildiklerini söyleyerek, zaten kararın uygulandığını söyledi.