UMUT AKPINAR / ANF / İZMİR - AKP Hükümeti’nin gebelik fişlemesi bir kadını daha mağdur etti. Tekstil işçisi Nejla Özdemir Cenan hamile olmadığı ve gebelik testi yaptırmadığı halde, ailesi ve eşine hamile olduğu bildirildi. Cenan, “Devlet beni kağıt üstünde ‘hamile’ yaptı. Önce annemi, ardından eşimi en son beni aradılar. Bu ülkede bu sıralamada bir kadının ölme riski yüzde yüze yakındır” diyerek tepki gösterdi.

 

Sağlık Bakanlığı, gebelik, kürtaj ve doğum kontrol bilgilerinin ailelere bildirilmesi yönündeki genelgeyi reddetti ancak uygulama birçok kadını mağdur etmeye devam ediyor.

 

Kadın örgütlerinin fişleme olarak adlandırdığı uygulamanın son örneği İzmir’de yaşandı.

 

HAMİLE OLMAYAN NECLA’NIN AİLESİNE GEBELİK İHBARI!

Tekstil İşçisi, evli ve bir çocuk annesi Necla Özdemir Cenan’ın annesine 10 gün önce sağlık ocağından bir telefon geldi. Telefondaki hemşire Cenan’ın annesine, “kızınız gebelik testi yaptırmıştı. Testler pozitif çıktı. Neden gelip kontrollerini yaptırmıyor?” sorusunu yöneltti.

 

Necla Özdemir Cenan, ne hamileydi ne de böyle bir test yaptırmıştı. Bu nedenle annesinin aktardığı bu telefon konuşmasının üzerinde durmadı. Kısa bir süre sonra sağlık ocağı yetkilileri, önce Cenan’ın eşini son olarak da kendisini arayınca sağlık ocağının yolunu tuttu.

 

OLAYIN PEŞİNİ BIRAKMADI

Sağlık Ocağı’ndaki yetkililer, Cenan’ın 20 Haziran 2012 tarihinde Bozyaka Devlet Hastanesi’nde gebelik testi yaptırdığı ve testin pozitif çıkması nedeniyle kendilerine durumun bildirildiğini ileri sürdü.

 

Eşinin şüpheli soruları ardından evinden ayrılarak annesinin yanına yerleşen Cenan, olayın açığa çıkarılması için harekete geçti. Önce sağlık ocağı ardından da Buca Kadın Doğum Hastanesi’nde gebelik testleri yaptırdı. Negatif çıkan raporları alarak İl Sağlık Müdürlüğü’ne giden Cenan sorumluların cezalandırılması talebiyle şikayet dilekçesi sundu. Bozyaka Devlet Hastanesi’nde hamilelik testi yaptırdığının iddia edildiği 20 Haziran tarihinde işyerinde olduğuna dair imzalı bir kağıdı da İl Sağlık Müdürlüğü’ne verdi.

 

KADIN CİNAYETLERİNE BİR YENİSİ EKLENEBİLİRDİ

Yaşadıklarına ilişkin ANF’ye konuşan Cenan, “sağlık ocağından gelen ‘hamilesiniz’ şeklindeki telefon hayatımı alt-üst etti. Şoka girdim. Kime, neyi ispatlayacağımı şaşırdım. Kadın cinayetlerinin arttığı şu günlerde bu durumu başka bir kadın yaşasaydı belki de öldürülürdü. Türkiye’de yaşanan kadın cinayetlerini hepimiz biliyoruz. Eğer eşimin yerinde başka birisi olsaydı belki ben de o cinayetlerden birine kurban gitmiş olacaktım. Devlet kağıt üstünde beni ‘hamile’ yaptı. Önce annemi, sonra eşimi aradılar. En son bana ulaştılar. Bu ülkede bu sıralamada bir kadının ölme riski yüzde yüze yakındır” şeklinde tepkisini dile getirdi.

 

Cenan, sorumluların cezalandırılması için her türlü yasal yola başvuracağını yineledi.