BDP Kadın Meclisi, denetimli serbestlik yasası ile kadına şiddet suçundan tutuklu olanların serbest kalmasına yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi.

Türkiye’de kadın cinayetlerine yenisinin eklenmediği tek bir günün olmadığını ifade eden Kadın Meclisi, Türkiye’de kadına yönelik fiziki ve cinsel şiddetin dünya ortalamasının çok üzerine çıktığına dikkat çekti.

Başlı başına bir cinse yönelik nefret suçu olan kadına yönelik şiddetin, Türkiye’de neredeyse bir suç olarak görülmediğini belirten Kadın Meclisi, şiddet davalarının aile içi anlaşmazlık olarak ele alınıp aile mahkemelerinde yargılandığına, kadınları katleden erkeklerin de basit suçlar kapsamında ya hiç yargılanmadıklarına ya da çok düşük cezalarla salıverildiklerine dikkat çekti.

"Çünkü eril zihniyet ve eril kurumlar birleşerek kadına yönelik eril şiddeti meşrulaştırmaktadır.  Kadına yönelik eril şiddetin bu kadar meşrulaştırıldığı ve bu kadar korkunç boyutlara ulaştığı başka bir ülke neredeyse yoktur" denildi.

"HUKUKUN KADINA ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRMASININ SON HALKASI"

Bunun bir örneğinin de son olarak hayata geçirilen Denetimli serbestlik yasası olduğunu ifade eden BDP Kadın Meclisi açıklamasında şöyle denildi:

" Denetimli serbestlik yasasından ilk yararlanacak olanlar, kadına yönelik şiddet suçlarından tutuklu olanlardır. Çünkü bu yasadan cezası az kalanlar yararlanabilecektir. Kadına yönelik şiddetin cezası az olduğu için, öncelikle ve çoğunluk olarak bunlar yararlanacaktır.

Denetimli serbestlik yasası, hukukun kadına yönelik şiddeti meşrulaştırmasının son halkasıdır. Bu yasayla eril şiddetin meşrulaştırılmasının yanında bu şiddeti ödüllendirilmektedir. Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle kadına yönelik şiddetin yanında kadın cinayetlerinin de artacağını görmek hiç de zor değildir."

"FAİLLER ÖDÜLLENDİRİLİP KADINLAR CEZALANDIRILIYOR"

"AKP hükümetinin iktidarında kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 artması ve katillerin, tecavüzcülerin serbest bırakılması iktidarın bu konudaki tutumunu göstermektedir. Cezaevinde on binlerce Kürt siyasetçinin, gazetecinin, öğrencinin ve avukatın keyfi bir şekilde tutulmasını dert etmeyen iktidar, kadına yönelik şiddeti suç olmaktan çıkartıp, failleri serbest bırakmak için yeni yasalar ve düzenlemelerle şiddet uygulayan erkekleri ödüllendirip adeta kadınları cezalandırmaktadır."

"KADINA ŞİDDET UYGULAYANLARIN SERBEST BIRAKILMASINA KARŞIYIZ"

Açıklamada son olarak yasalarda kadını şiddetten etkin bir şekilde koruyan düzenlemelerin yapılması talep edilerek şunlar belirtildi:

"Biz denetimli serbestlik yasasına karşı değiliz. Fakat bu yasayla kadına şiddet uygulayanların serbest bırakılmasına karşıyız. Çünkü bu yasayla kadına yönelik şiddet suç olmaktan çıkarıldığı gibi, şiddeti daha da artıracaktır.

"BDP kadın Meclisi olarak, yapılan düzenlemeden dolayı kadınların haklı kaygılarını paylaşıyoruz. Yasalarla eril şiddeti meşrulaştırmak ve ödüllendirmek yerine, kadını şiddetten etkin bir şekilde koruyan düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Bunun yanında kadına yönelik şiddet yasalarca tanınmalı, eril şiddeti hukuksal temelde yasaklayan tedbirler geliştirilmelidir."