Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin (DÖKH) 1. Kadın Kongresi, 501 delegenin ve dünyanın dört bir yanından kadınların katılımıyla başladı.

Demokratik Özgür Kadın Hareketinin (DÖKH) çağrısıyla toplanan 1. Kadın Kongresi, Türkiye’den ve çok sayıda ülkeden yüzlerce kadının katılımıyla Diyarbakır’da yapıldı. PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, kongrede yaptığı konuşmada kadının özgürleşmesinin toplumun özgürleşmesi anlamına geldiğini belirterek, “Kadınların özgürlük mücadelesinin enternasyonal boyutlara taşınarak büyütülecek” dedi.

Kayapınar Spor Salonu’nda başlayan “Özgürlüğe yürüyen kadınla, demokratik ulusa” şiarıyla düzenlenen 1. Kadın Kongresine uluslararası alandan çok sayıda kadın örgütü temsilcisi katıldı. Yarın da devam edecek kongrenin ilk gününde katılım yoğun oldu.

ÇOK DİLLİ PANKARTLAR

Çok dilli pankartların asıldığı kongrede Paris’te öldürülen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez için bir köşe yapıldı. Kadınların karanfiller bıraktığı köşe mumlarla aydınlatıldı. Rojava, Şengal gibi bölgelerde ve çatışmalarda yaşamını yitiren kadınların fotoğraflarının da asıldığı salonda büyük bir ekrandan da PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve sözleri yansıtıldı.

‘KADIN MÜCADELESİ BÜYÜYEREK, EGEMENLİĞİ YIKIYOR’

DÖKH Üyesi Melike Karagöz açılış konuşmasını yaptı. Kürt siyasal mücadelesinde yaşamlarını yitiren kadınları anan Karagöz, Abdullah Öcalan’ı da selamladıklarını söyledi. Ortadoğu’da süren savaşlarla halkların üzerinde sürdürülen oyunların devam ettirildiğini belirten Karagöz, kadınların mücadeleyi daha fazla büyütmesi gerektiğine vurgu yaptı. Rojava ve Kobani direnişlerindeki kadın örgütlülüğü ve mücadelesine vurgu yapan Karagöz, IŞİD ile halklara korku salınmak istendiğini ancak bunda başarılı olunamadığını söyledi. Saldırıların giderek artabileceğini belirten Karagöz, durmadan mücadelenin büyütülmesi gerektiğini söyledi.

ASYA ABDULLAH: ‘MÜCADELE ULUSLARARASI ALANDA BÜYÜTÜLECEK’

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah alkış ve zılgıtlar eşliğinde kürsüye çıktı. Uzun süre ayakta alkışlanan Abdullah, kadın mücadelesinin giderek büyüdüğünü ancak binlerce kadının da hâlâ cezaevlerinde olduğunu söyledi. Kobani’de ve Rojava’da kadınların tarih yazdığını belirten Abdullah, bölgede hem fiziki hem psikolojik olarak kadınlar üzerinde büyük katliamlar yapıldığını söyledi.

IŞİD eliyle yüzlerce kadının katledildiğini ve kaybedildiğini söyleyen Abdullah, 21. yüzyılda kadınların pazarlarda satıldığını söyledi. Kadınların demokratik siyasetle mücadeleyi büyütebileceğine vurgu yapan Abdullah, “Eğer bir devrim yapılıyorsa bu kadın fikriyle olmak zorundadır. İçerisinde kadın olmayan ve kadının özgür olmadığı bir mücadele ülke olamaz” şeklinde konuştu.

Kadınların mücadeleyi büyütme ısrarının sadece kadınların özgürleşmesi için değil toplumun da özgürleşmesi anlamına geldiğini kaydeden Abdullah, “Kadınlar durmadan örgütlenmek zorunda. Örgütlü olmayan kadın demek ezilen katledilen kadın demektir” dedi.

DTK Eş Başkanı Selma Irmak da, kadınların ikinci sınıf insan sayıldığı dönemlerin geride bırakıldığını Kürt kadın mücadelesinin kadını giderek daha fazla özgürleştirdiğini ifade etti. Bu nedenle kendisinin kongreyi PKK Lideri Öcalan’a atfettiğini söyledi. Bundan sonra kadın hareketinin boyutunun uluslararası alanda büyütülmesi şeklinde devam ettirileceğini kaydeden Irmak, “Enternasyol birlikteliği kuracağız. Birlikte mücadelenin ortak dilini kuracağız” şeklinde konuştu.

KONGREYE KATILANLAR  

Kongreye, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Rojava’nın Afrîn Kantonu’ndan Vahide Muhammed Xelil, Kobanê İletişim Bakanı Şervin Mahmut, RJAK’tan Sinan Kerim, Êzidi kadınlar adına Meryem Baba Şeyh, Tevgera Azad Üyesi Emine Muhammed İsmail, Avusturya Parlamenteri Berivan Aslan, Dünya Kadın Yürüyüşü Arap ve Ortadoğu Temsilcisi Souad Mahmoud, Tunus’tan Avukat Basma Belaid, ANC Parlamenteri Vuyiwe Hani, Katalan Parlamenteri İsabel Valet, SYRIZA Gençlik Örgütünün yanı sıra HDP’li kadın vekiller, EMEP’li Kadınlar, DBP’li belediyelerin kadın eş başkanları, DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Barış İçin Akademisyen Girişiminden Nüket Sirman, Nazan Üstündağ, Cumartesi Annelerinden Cemile Akgün, Sakine Güven, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse Barış İçin Kadın Girişiminden Züleyha Gülüm, Hüda Kaya, Beyza Üstün, Kayuş Çalıkman Gafrilof, Gülsüm Ağaoğlu, Gülten Kaya, Rahşan Anter, Benazir Coşkun, Müge Yamanyılmaz ve çok sayıda kadın örgütü temsilcisi katıldı. (EVRENSEL)