Kemal Göktaş/ Vatan

Karakolda kadın dayağı’nda skandallar bitmek bilmiyor. Son olarak, genç kadına dayak atan polis memurlarının olaydan sonra gittikleri doktordan “Sağ kolumda ağrı var” şikayetiyle rapor aldığı ortaya çıktı. Üstelik, mağdur kadının “Dövüldüm” şikayetini tutanağa geçirmeyen doktor, polislerin raporunda çok titiz davrandı!

İzmir’de Karabağlar Polis Merkezi’nde Fevziye Cengiz’i dövdükleri kamera görüntüleriyle ortaya çıkan iki polis memurunun olay gecesi mağdur kadından şikayetçi olmak üzere gittikleri doktordan rapor alırken traji-komik beyanlarda bulundukları ortaya çıktı. Edindiğimiz bilgilere göre, iki polis memurundan Beyit Sezgen olaydan sonra gittiği doktor Arpat Kandemir’e, “Saat 00.30’da Karabağlar Çetin Müzikhol’de olağan denetleme görevimi yaparken şahıs tarafından mukavemetle karşılaştım. Sağ kolumda ağrı var” dedi. Doktor Kandemir de bu şikayeti sonrasında “muayene” ettiği Sezgen’in sağ dirseğinde 2x3 cm hiperemi saptandığını yazdı. Aynı şekilde Tekin Doğan da “Sağ elime darbe aldım” derken, muayene sonrasında rapora sağ el dorsede 0.5 cm yüzeysel sıyrık saptandığı yazıldı. “Sağ kolumda ağrı var” diyen Hakan Yörük içinse sağ kolda 2x3 cm mor ekimoz saptandığı yazıldı. Bu üç polis memurunun ifadelerinde Fevziye Cengiz’in “eliyle kolunu ittiği, elini tırmaladığı ve ittiği” iddiaları vardı. Ancak polis memurlarının karakoldaki feci dayaktan sonra gittikleri doktorda muhtemelen Fevziye Cengiz’i döverken oluşan “kol ağrıları”nı şikayet olarak belirtmeleri dikkat çekti.

İki inceleme bir soruşturma

Skandalla ilgili 2 ayrı inceleme ile 1 soruşturma başlatıldı. Fevziye Cengiz’in “dövüldüm” şikayetini dinlemeyen ve mağdur kadını muayene etmeden sadece elindeki ve yüzündeki hafif lezyonları raporuna geçirdiği iddia edilen doktor Arpat Kandemir hakkında inceleme başlattı. İzmir Tabip Odası Başkanı Erdener Özer, olayın mutlaka araştırılması ve incelenmesi gerektiğine, ortada doktor tarafından işlenmiş bir suç söz konusuyla disiplin yönetmeliği gereğince işlem yapılacağına işaret etti.

Müfettişler Cengiz’le görüştü

Özer, polislerin doktor üzerinde baskısının olup olmadığı sorusuna “Bizim bu konuyla ilgili, bu durumda bir hastaya nasıl yaklaşılması gerektiği aşikar. Kanıta dayalı tıp verileri içinde bunu yapıyoruz. Bunun bir protokolü vardır ve bunu uyguluyoruz. Eğer bir hekim Hipokrat Yemini ettiyse bu protokole uymak zorundadır” dedi. HSYK da konuyla ilgili olarak savcılar hakkında inceleme başlattı. İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı idari soruşturma kapsamında göreve başlayan mülkiye müfettişleri de dün Fevziye Cengiz ve avukatı ile görüştü.

İZMİR TABİP ODASI:

Bu duruma bir doktor nasıl ‘darp yok’ der!


Raporu veren Dr. Arpat Kandemir’le ilgili konuşan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdener Özer, olayın mutlaka araştırılacağını söyledi. Görüntüleri izlediğini ve buna ’darp edilmemiştir’ raporu vermenin mümkün olmadığını savunan Özer, “Biz hekimimizin nasıl bir rapor verdiğini bilmiyoruz. Bu konuda yorum yapamayız ama tabii ki görüntülerden darp edilmemiş kişi izlenimi alınmıyor. Soruşturmanın sonucunu paylaşacağız” dedi.

Emniyette ifade verdi

Büyük yankı uyandıran görüntülerin ardından Fevziye Cengiz, açığa alınan polis memurlarıyla ilgili yürütülen idari soruşturma kapsamında İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne giderek ifade verdi. Genç kadın, eşi Murat Cengiz ile birlikte, öğle saatlerinde, Konak’taki Emniyet Müdürlüğü binasına gitti. Avukatıyla birlikte Hukuk Şube Müdürlüğü’ne giren Fevziye Cengiz’in, açığa alınan polis memurlarıyla ilgili yürütülen idari soruşturma kapsamında ifadesine başvuruldu.