Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) araştırması, çocuk yaşta evlendirilenlerin sayısının en yüksek olduğu ilin Kilis, en az olduğu ilin ise Dersim olduğunu açıkladı.

Dersim’de 2015’te yapılan 513 evlilikten sadece beşinde gelinlerin 16-17 yaşlarında olduğu tespit edilmişti. Çocuk yaşta evlendirilenlerin oranı  yüzde 1’di.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavında da geçtiğimiz yıl en başarı il olan Dersim’de halk çocuk evliliklerinin en düşük olmasını eğitim seviyesinin yüksek olmasına bağladı.

Şükrü Kılıç isimli yurttaş, ilde eğitim seviyesinin yüksek olduğunu ve kadınlara değer verildiğini belirterek şunları söyledi: “Dersim’in kendisine özgü bir çok koşulu var. Dersim’de çocuk gelinlerin en az olarak ortaya çıkması TÜİK verilerine göre, burada okuma yazmanın çok olmasının yanı sıra bir de inançsal olarak, toplumun geçmişten günümüze kadar getirmiş olduğu bazı değer yargılarıyla da orantılı olduğunu düşünüyorum. Bizde bir kadın fesini kavganın içine attığı zaman, orada akan kan bile durur. Toplumumuzun kadına vermiş olduğu büyük bir değer var. Bunun uzantısı da günümüze kadar gelmiştir ve kız çocukları her zaman daha önde gelir ailelerde.”
 
Bir başka yurttaş Şenay Kulbak ise çocuk evliliklerindeki oranın az olmasını Alevi toplumunun değerlerine bağladı. Kulbak, “Okuma yazmanın yüksek olduğu bir il. Gelenekçi bir toplumdan gelmedik. Alevi bir toplumuz. Zorlama, dayatma olmadı bizim dinimizde. Biz istediğimiz bir insanla evlenebiliriz. Toplumumuzda tecavüz yok, zorlama yok” dedi.

Fatma Akın adlı yurttaş ise kız çocuklarının arkasında olduklarını belirterek, “Anne, baba aç kalır, susuz kalır ama yine de çocuğunu okutturur. Eskiden de öyle bir şey yoktu. Biz kızların arkasındayız. Kız çocuklarımız ezilmesin, ama oğlan çocukları için de geçerlidir” diye konuştu.