Diyarbakır'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gününde Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) öncülüğünde çocuk tecavüzleri ve istismarlarına dikkat çekmek amacıyla yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüşe Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Transeksüel, İnterseks (LGBTİ) üyeleri de destek verdi.

Merkez Yenişehir İlçesi Ofis Semti'nde toplanan yaklaşık 200 kişi, 'Susmadık, susmayacağız, tecavüze sessiz kalmayacağız' pankartı açıp, 'Roboskili çocuklar bayram değil adalet istiyor', 'Toprağımdan benden çocuğumdan uzak dur, 'Çocukları rahat bırakın' yazılı Türkçe-Kürtçe dövizler taşıdı.

Yaklaşık 500 metre mesafedeki Koşuyolu Parkı'na yürüyüşe geçen grubun önünü kesen polis ekipleri, caddeden yürümemelerini isteyerek, güzergahlarını değiştirmelerini istedi. Kısa süreli tartışmanın ardından grup caddeyi trafiğe kapatarak yürüyen grup, 'Amed uyuma çocuğuna sahip' sloganları eşliğinde parktaki Yaşam Hakları Anıtı önüne gitti.

"ÇOCUKLARA KÖTÜ MUAMELE ÖNLENMELİ"

DÖKH bileşenleri adına konuşan Hülya Kanat, Türkiye'de her 5 çocuktan birinin cinsel istismara uğradığını belirterek, "Türkiye'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ndeki çocuk haklarının korunmasına dair hükümleri devlet uygulamak zorundadır. Çocukların her türlü istismar ve kötü muameleye karşı korunması, yasal, idari, toplumsal, eğitsel bütün önlemleri almak zorunda olan devlet, ayrıca çocuklara kötü muamele olaylarının önlenmesi, belirlenmesi, bildirilmesi, yetkili makama havale edilmesi, soruşturulması, tedavisi ve izlenmesi için gerekli başkaca yöntemleri ve uygun olduğu takdirde adliyenin işe el koyması sağlanmalıdır" dedi.

“TECAVÜZCÜLERİ TEŞHİR EDİN”

Taciz ve tecavüz kültürünün büyük bir tehlike içinde çocukları beklediğini ifade eden Kanat, şöyle konuştu:

"Sayısını bilmediğimiz çocuklar sistematik bir şekilde cinsel istismara uğruyor ve kimseye anlatamıyor. Ve sadece yaşadığımız coğrafyada değil, Türkiye'nin her yerinde, tecavüzcüler elini kolunu sallaya sallaya gezmektedir. Tanık olduğumuz tecavüzlere karşı sessiz kalmak, insanlığa karşı hesap veremeyeceğimiz sonuçları doğuracaktır. Kentimizdeki herkesi, tacize, tecavüze uğrayan çocukları değil tecavüzcü erkekleri teşhir etmeye çağırıyoruz. Çocuklar uyurken sessiz olunur, ölürken veya tecavüze uğrarken değil." (haberler.com)