Hükümet, hazırlamakta olduğu son pakete, cinsel istismar ve cinsel saldırı suçlarına verilen cezaların arttırılmasını da dahil etti.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile AB Bakanlığı, cinsel suçlara ilişkin yeni bir düzenleme hazırladı.

YENİ PAKET NELER GETİRİYOR

Cinsel suçlara cezaların arttırılmasına ilişkin hükümetin üzerinde çalıştığı düzenlemenin ayrıntıları şöyle;

TACİZ SUÇUNA CEZA YÜZDE 50 ARTIYOR

Basit taciz suçuna verilen  3 aydan 2 yıla kadar olan ceza 4.5 aydan 3 yıla kadar artırılıyor.

CİNSEL SALDIRI SUÇUNA CEZAYA YÜZDE 100 ARTIŞ

Cinsel saldırı suçu 2 ila 7 yıl aralığındaydı. Bu ceza 4 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. Burada alt sınırda yüzde yüze varan bir artış var.

NİTELİKLİ CİNSEL SALDIRI CEZASI ARTTI

Nitelikli cinsel saldırı suçlarında 7 ile 12 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılıyordu, bu oran 10 ile 20 yıl aralığına çekildi.

ÇOCUKLARA CİNSEL SALDIRI CEZASI YÜZDE 100 ARTTI

Çocuklara yönelik cinsel saldırı suçu 3-8 yıl aralığından 6 ile 10 yıla çekildi. Böylece sınırda yüzde yüzlük bir artış sağlandı. 

ENSEST TANIMI TCK'YA GİRİYOR

TCK’ya ilk kez ensest tanımı giriyor. Bu konuda verilen cezalar iki kat artırılıyor. 

"RUH SAĞLIĞI BOZULDU MU" RAPORU SONA ERİYOR

Yeni düzenlemenin getirdiği en önemli unsurlardan biri de, saldırıya uğrayan için alınan "Ruh sağlığı bozuldu mu?" raporunun sona erdirilmesi. Böylece saldırı mağdurunun her seferinde olayı anlatmasından kaynaklanan travmasının sona erdirilmesi amaçlanıyor. Daha önce, mağdur için verilen "ruh sağlığı bozulmadı" raporunun da, saldırgan için hafifletici sebep olmasının önü de kapanacak.

ÇOCUKLARINI ZORLA EVLENDİRENE HAPİS

Yeni düzenlemede anne babalar açısından da önemli bir yenilik geliyor. Buna göre, çocuklarını zorla evlendiren anne ve babaya 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası verilecek.

İNFAZ DEĞİŞECEK

Yeni düzenlemede cinsel saldırı suçlarındaki cezaların infaz oranlarında da değişiklik yapılıyor. Mevcut düzenlemede failler cezanın 3’ te 2’ sini yatıyordu. Yapılan düzenlemeyle cinsel suç işleyenler cezanın 4’te 3’nü yatacaklar.

YILBAŞINDA TACİZE EK CEZA

Yeni düzenlemede getirilen bir başka yenilik kalabalık içinde işlenen suçları kapsıyor. Buna göre, cinsel saldırı ve cinsel taciz suçunun, insanların bir arada toplu bulunmalarının sağladığı kolaylıktan (Yılbaşı kutlamaları, konser ve mitingler) faydalanmak suretiyle gerçekleşmesi durumunda, fail daha çok hapis cezası alacak. Türk Ceza Kanununun 102. Maddesine eklenen bu düzenlemeye göre verilen cezalar yarı oranında artırılacak.

İLETİŞİMLE TACİZE DE CEZA ARTIYOR

Cinsel tacizin posta, elektronik posta, internet ortamlarında teşhir suretiyle veya cep telefonu mesajları yoluyla işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılacak. Söz konusu değişiklik için, TCK’nın 105’nci maddesinde cezaların arttırılmasına ilişkin hüküm eklenecek. (Hürriyet)