"Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi"ne katılan CHP’li Selin Sayek Böke, kadın sorunlarının çözümü için kadın bakanlığının kurulması gerektiğini belirterek, "Baskıcı ve otoriter rejimlere karşı kadın mücadelesi haktır" dedi. 

İstanbul'da yapılan "Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi"nin dördüncü oturumunda “Kadınlara yönelik şiddet nedenleri ve sonuçları” başlığı tartışıldı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, avukat ve kadın hakları savunucusu Hülya Gülbahar, ODTÜ Siyaset Bilimi Öğretim Görevlisi Feride Acar ve Mor Çatı aktivisti Sevgi Çubukçu’nun konuşmacı olduğu oturuma çok sayıda kadın katıldı. 

Feride Acar, kadınlara yönelik şiddetin bütün dünyada işlenen insanlık ayıbı olduğunu belirterek, “Kadınlara yönelik şiddette uluslararası normlar ve kurumlar önemli açılımlar gerçekleştirdiler. Kağıt üzerinde belgelenen bu yasalar devletlere yaptırım gücü olmaktadır” dedi. Bu konuda sivil toplum örgütlerinin rollerinin yüksek olduğunu kaydeden Acar, “İstanbul Sözleşmesi ve CEDAW ile kadınlara yönelik şiddetin cezaları ve sonuçları geniş kapsamlı olarak ele alınmış durumda. Sivil toplum örgütleri ve kurumlar bu sözleşmeler eşliğinde hak aramalı” dedi. 

'İTAAT ETMEK ŞİDDETTİR'

Türkiye’de şiddetin artmadığı yönündeki söylemlerin bir klişe olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan avukat Hülya Gülbahar ise, “Kadın kurumları iğne ile kazarak kadın şiddetine yönelik rakamları elde edip bunun önüne geçmeye çalışıyor” dedi. Kadına karşı şiddetin birçok nedeninin olduğunu ifade eden Gülbahar, “Kadına karşı şiddetle ilgili ortaya atılan belli kalıplar, şiddetin temelini görmeyi engelliyor.

Fiziksel güçten bahsetmiyoruz, genel olarak toplumsal cinsiyet eşitliğinden bahsediyoruz. Politik şiddet, psikolojik şiddet de kadına yönelik şiddettir. Fiziksel güç üstünlüğü göreceli bir kavramdır. Bir cinsin ölene kadar başka bir cinse itaat etmek zorunda olması şiddettir” şeklinde konuştu.

‘GELENEKÇİ ETKİLERE TESLİM OLMAYACAĞIZ’

Gülsüm Kav, kanunların doğru uygulandığı sürece kadın cinayetlerinin de durdurulabileceğini belirterek, “Yaşadığımız coğrafyadan kaynaklı gelenekçi yaklaşımın etkilerini görebiliyoruz ama buna teslim olmayacağız” dedi. Tüm koşullara rağmen kadınların yaşam inadının devam ettiğini dile getiren Kav, kadınlar olarak kısa zamanda çok büyük yol kat ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini söyledi.

Kadın kırımı için yapılan araştırmalarda Türkiye’nin 144 ülke arasında 131’inci sırda yer aldığını belirten Mor Çatı aktivisti Sevgi Çubukçu, tablonun Türkiye’nin kadına yönelik şiddetin ne boyutta olduğunu gösterdiğini söyledi. 

SOSYAL DEVLET VE ADALET TARTIŞILDI

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, İstanbul Tenik Üniversitesi Öğretim Üyesi İpek İlkkaracan ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ayşe Buğra konuşmacı olarak yer aldığı oturumda, moderatörlüğü gazeteci Ahu Özyurt yaptı. Ayşe Buğra, kadınların vatandaşlığı konusu 1970’lerden başlayarak sosyalist ve feministlerce tartışılan bir konu olduğunu belirterek, “O dönemde özgürlükçü, refah devleti olduklarını söyleyenler, refah devleti tanımını evin geçimini sağlayan, çalışan erkek üzerinden tanımlıyorlardı” dedi.

'KADIN BAKANLIĞI OLMALI'

Kadının toplumda ciddi eşitsizliklerle karşı karşıya kaldığını belirten CHP’li Selin Sayek Böke, "Ekonomiden tutun da yaşamın tüm alanında bu eşitsizlikle karşılaşıyoruz. Bu eşitsizliklerin temelinde ne olduğunu tespit edersek çözmek de mümkün olur.

Bunun içine siyaseti de eklemek gerekiyor. Siyasetin dili ve iş yapma biçimini ekleyebiliriz” dedi. “Baskıcı, otoriter rejimlere karşı kadın mücadelesi bir haktır" diyen Böke, "Burada kadınlara özellikle büyük bir rol düşüyor. Kadınları demokrasi mücadelesini yükseltmeyi, siyasette eşitliği sağlamaya çalışmaya çağırıyorum. Bir diğer çağrım ve dileğim, kadın bakanlığının olması. Kadın bakanlığının ayrı bir şekilde olması gerekir. Sosyal bakanlığının ayrı olması gerekir” dedi.

Zirve yarın yapılacak oturumlarla devam edecek. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı