CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, cinsiyet ayrımcılığına neden olan kadın ve erkek nüfus cüzdanlarındaki farklı renk uygulamasına son verilmesi için Nüfus Hizmetleri Kanununda Değişikliklerin yapılması amacıyla Kanun Teklifi verdi.

Meclis Başkanlığı'na sunulan kanun teklifinde, kanundaki nüfus cüzdanları ile ilgili düzenlemede kadın ve erkek nüfus cüzdanlarının farklı renkte olmasının toplumsal bilinci doğrudan ve dolaylı etkilediği belirtilerek, toplumsal cinsiyet eşitliğini içselleştirebilmek amacıyla bireylerin doğdukları andan itibaren belirli kodların içerisine hapsedilerek büyütülmemesi, kadının ve erkeğin toplumun her kesiminde eşit haklara ve koşullara sahip olduğu her alanda yaşatılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Aylin, kanun teklifinde şu gerekçelere yer verdi:

"Ülkemizin taraf olduğu söz konusu anlaşmalara karşın, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'ndaki eksik düzenleme nedeniyle cinsiyet ayrımcılığı yapılmaktadır. Kanundaki nüfus cüzdanları ile ilgili düzenlemede kadın ve erkek nüfus cüzdanlarının farklı renkte olması toplumsal bilince doğrudan ve dolaylı etki etmektedir. Vermiş olduğumuz kanun teklifiyle, kadın ve erkek nüfus cüzdanlarının farklı renkte olması ortadan kaldırılarak cinsiyet eşitliğinin sağlanması, aynı zamanda LGBTİ bireylerin de bu konudaki mağduriyetinin giderilmesi hedeflenmektedir." (JINHA)