Gezi direnişi tutuklusu Elif Kaya'ya yönelik cinsel işkence davası başladı...

Gezi eylemleri nedeniyle 3 Haziran'da tutuklanan Elif Kaya'ya Şakran Cezaevi'nde çıplak arama yapılmak istenmişti.

Kaya, "Aramaya karşı olmadığını, ancak çıplak aramayı onur kırıcı olduğu için kabul etmeyeceğini" belirttiği halde içeri giren 10-15 gardiyan tarafından elleri, kolları ve bacakları tutularak, ağzı kapatılarak ve fiziksel şiddet uygulanarak elbiseleri çıkarılmış ve zorla çıplak aramaya tabi tutulmuştu.

Çıplak aramaya itiraz eden Elif Kaya'ya su verilmemiş, ardından itiraz ettiği için "1 ay görüşme hakkından men" disiplin cezası verilmişti.

Kaya'nın avukatı Ali Aydın, zorla yapılan çıplak arama ve disiplin cezasıyla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. Çıplak aramayla ilgili suç duyurusuna henüz cevap verilmezken, disiplin cezasının kaldırılmasıyla ilgili davanın ilk duruşması bugün Karşıyaka Adliyesi'nde görülüyor.

Disiplin cezası kaldırılırsa, çıplak aramaya itiraz etmenin bir ceza ile sonuçlanamayacağı kanıtlanmış olacak.

'DİREN ELİF YALNIZ DEĞİLSİN'


Bu arada, Kaya'ya destek vermek için adliye önünde bir araya gelen İzmir Kadın Platformu üyeleri, "Yaşasın kadın dayanışması", "Vardık, varız, var olacağız", "Diren Elif yalnız değilsin", "Her yer Şakran her yer direniş" sloganlarını attı. Eyleme HDK bileşenleri, Partizan, Anarşistler, Halkevleri ve Yenikapı Tiyatrosu oyuncuları da katıldı.

İzmir Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada, Kaya'nın çıplak arama işkencelerine maruz kaldığı ve bu onursuz, hukuksuz uygulamaya karşı direndiği için 1 ay görüş yasağı ile cezalandırıldığı hatırlatıldı. Açıklamada, Şakran Cezaevi'nde geçmişten günümüze hükümlü ve tutuklulara keyfi uygulamaların ve cinsel saldırıların devam ettiği kaydedildi.

'ÇIPLAK ARAMA İŞKENCEDİR!'

Açıklamada, "AKP iktidarı tarafından gerçekleştirilen kadınların, çocukların, LGBT bireylerin bedenlerine yönelik her türlü saldırıların gün geçtikçe artarak devam ettiğinin farkındayız. Tüm bu cezasız kalan saldırılara karşı sözümüz ve öfkemiz büyüyor.

Erkek egemen devlet, kadınları kimliksizleştirmeye ve nesneleştirmeye devam ederken Şakran Cezaevi'nde yaşananlar karşısında üç maymunu oynuyor. İnce arama adı altında tutuklulara ve hükümlülere dayatılan çıplak arama, insanlık onuruna aykırı bir muamele ve bir işkencedir" denildi. (ETHA)