Boşanma, nafaka, mal paylaşımı, tazminat, velâyet, çocukla kişisel ilişki kurma gibi konularda yargı yoluna başvuracak bireyler ‘aile arabulucusu’na yönlendirilecek. Kadına şiddet eksenli boşanma davaları arabuluculuk sisteminden muaf tutulacak.

Yeni mevzuata göre kurulacak ‘aile arabuluculuğu merkezleri’nde hukukçu arabulucuların yanısıra psikolog, sosyolog gibi değişik alanlardan uzmanlar istihdam edilecek. 2 bin aile arabulucusu anlaşmazlıkları gidermeye çalışacak.

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın ulaştığı yeni mevzuata göre arabulucular, öncelikle tarafları barıştırmaya çalışacak. Taraflara, çocukların menfaatini gözeten çözüm bulunması konusunda yardımcı olunacak. Arabulucu huzurunda sağlanan uzlaşı, her şartta aile hâkiminin onayından geçecek.

Arabuluculukta görülen uyuşmazlıklar gizli kalacak. Kadına şiddet eksenli boşanma davaları ise arabuluculuk sisteminden muaf tutulacak.

Uzun süredir farklı bağlamlarda dile getirilen arabuluculuk sisteminde, danışılan uzmanların kim olacağı tartışma konusu.

Eski aile bakanı Fatma Şahin bu konuda şöyle demişti: “Boşanma sayılarını görünce ‘aile ombudsmanlığı’ akla geliyor. Bu kentleşme, göç olmadan önce küçük olaylarda bir aile büyüğü, kanaat önderi, bir öğretmen, bir imam gelir araya girerdi. Ailenin içinde bir şey varsa bunu kendi içlerinde düzeltirdi.”

Bu sözler o dönemde bakanlığın boşanmalarda imamları danışman yaparak, kadına baskı yapılabileceği yönünde değerlendirilip eleştirilmişti.

Yine eski aile  bakanı Sema Ramazanoğlu da 2015’te “Bizim, psikolog ve pedagoga  değil imama ihtiyacımız” var demişti.

Ramazanoğlu, 2015’te psikolog kadrolarını iptal edip bakanlığa bunun yerine 25 imam almıştı.