İstanbul'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için binlerce kadın Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin önünde buluştu. Kadıköy’deki İskele Meydanı’na yürüyen kadınlar miting alanında taleplerini, isyanlarını bir ağızdan haykırdılar

Kadıköy, binlerce kadının hep bir ağızdan attığı “Jin jiyan azadi” sloganı ile yankılandı. Kadınlar miting boyunca "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Gelsin baba gelsin koca gelsin cop inadına isyan inadına özgürlük", "Kadın yaşam özgürlük", "Jin jiyan azadi", "Yaşasın kadın dayanışması", "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Devlet elini bedenimden çek" sloganlarını attı.

Miting programı, tüm kadınların alana girmesinin ardından Arapça, Hemşince, Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Lazca başta olmak üzere çok dilli selamlama ile başladı.

Tertip komitesinin hazırladığı Türkçe ve Kürtçe konuşmalar yapıldı. Yapılan açıklamaların satır başları şu şekilde:

SAVAŞLARDA EN ÇOK BEDELİ KADINLAR ÖDÜYOR

“Savaşlarda en çok bedel ödeyen kadınlar barış için sözünü söylemeli, askeri siyasi operasyonlara son verilmeli, Ortadoğu’da süren savaşta Suriyeli mülteci kadınlar kamplarda tacize, tecavüze uğruyor. Kadına yönelik şiddet devlet politikalarından besleniyor. Politikacılar tarafından bedenimize kimliğimize dönük saldırılar sürüyor. Biz kadınlar buna izin vermiyoruz."

HERGÜN 5 KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR

"AKP’nin 11 yıldır sürdürdüğü kadın düşmanı politikalar yüzünden her gün 5 kadın öldürülüyor. Devlet şiddeti gözaltında taciz ve tecavüzle sürüyor. Başta KESK’li Kadınlar olmak üzere örgütlü kadınlara yönelik baskı ve tutuklamalar sürüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul Müdürlüğü’nü işgal eden Üniversiteli Kadın Kolektifi’nden kadınlar merdivenlerden sürüklendi, Sirkeci Karakolu’nda şiddet gördü. Karakolu şikayet ediyor, sorumluların yargılanmasını istiyoruz."

'HERKES İÇİN ULAŞILABİLİR, ÜCRETSİZ KÜRTAJ İSTİYORUZ'

"Fatma Şahin ve hükümet aileyi koruyor. Ulaşılabilir ve yeterli sayıda sığınma evi istiyoruz. Vajina demekten utanan sezaryene ve kürtaja karşı çıkmaktan utanmıyor. Kürtajı ve sezaryanı yasaklamaya çalışanlara sesleniyoruz, yasaklamanıza izin vermedik vermeyeceğiz. Herkes için ulaşılabilir ücretsiz kürtaj istiyoruz."

'CİNSEL YÖNELİM VE CİNSİYET AYRIMCILIĞINA KARŞI ÇIKIYORUZ'

"Cinsel yönelim ve cinsiyet ayrımcılığına karşı çıkıyoruz. Avcılar’da linç edilen, Maltepe’de kılıçlarla saldırılan, Bursa’da öldürülen trans kadınların hesabını soruyoruz."

KADINLAR 4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİNE KARŞI

"Kız çocuklarının okumalarının önünde engel oluşturan, çocuk gelinleri artıran cinsiyetçi gerici 4+4+4 eğitim sistemine karşı çıkıyoruz."

"Esnek çalıştırılan kadınlar sigortasız çalıştırılıyor. Kadınlar eşit işe eşit ücret alamadığı gibi iş yerinde taciz ve mobbingle yüzyüze kalıyor. Güvencesiz çalıştırmaya, işyerinde tacize karşı çıkıyoruz."

Konuşmanın ardından katledilen kadınlar ve kadın mücadelesinin önderleri için saygı duruşu yapıldı. Dalepe Nena, kadın müzik grubu şarkılarıyla alanda toplanan binlerce kadını coşturuyor.

"BİZLER YAŞAMIN KENDİSİYİZ; O YÜZDEN 'JİYAN' DİYORUZ"

BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, binlerce kadına şu şekilde seslendi:

“Kadınlar eve kapatılıyor, yoksullaştırılıyor. Kadınlara kaç çocuk doğurması gerektiği söyleniyor. Ama biz kadınlar bunlara isyan ediyoruz. Bizler yaşamın ta kendisiyiz. İşte o yüzden ‘jiyan’ diyoruz.”

Tuncel, kadınların yüz yıllardır verdiği eşitlik ve özgürlük mücadelesinin bedelini ödediğini söyleyerek, “Bu yüzden bu yıl sloganımız ‘Rosalar’dan Sakineler’e Yolunuz Yolumuz, Mücadeleniz Mücadelemizdir’. Bugün sokakta binlerce Leyla, Sakine, Fidan var.” dedi.

KADINA ŞİDDET ARTTIKÇA, TRANSLARA YÖNELİK ŞİDDET DE ARTIYOR

Trans kadınlar adına Kadın Kapısı’ndan Şevval Kılıç konuştu. Kılıç, kadına yönelik şiddet arttıkça, trans bireylere yönelik şiddetin de arttığını ifade etti.

Trans kadınların barınma haklarının ellerinden alındığına değinen Kılıç, Avcılar’daki Meis Sitesi’nde translara yönelik yaşanan ayrımcı tutumu aktardı.

THY'DEKİ KADIN İŞÇİLER

Türk Hava Yolları direnişindeki kadınlar adına konuşan Deniz Eralp de, “Kadın işçiler olarak sendikamızla basın açıklamasına katıldığımız için işten atıldık. Ancak, bıkmadan usanmadan direnişe devam ediyoruz. Haklarımızı almak için dilenmiyoruz, direniyoruz” dedi.

'ÜNİVERSİTELİ KADINLAR AKP'YE MEYDAN OKUYOR'

4 Mart’ta Cağaloğlu’ndaki Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nü işgal eden ve Sirkeci Karakolu’nda polis tarafından işkence yapılan Üniversiteli Kadın Kolektifi üyeleri adına Merve Karadaban konuştu. Karadaban yaptıkları işgale ilişkin olarak “Biz o binaya Fatma Şahin’den artan taciz ve tecavüzün hesabını sormaya, ‘kürtaj haktır’ demeye gittik.” dedi. Gözaltında yaşadıkları polis şiddetini ve işkencesini anlatan Karadaban, “Üniversiteli kadınlar AKP’ye meydan okuyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından ilk olarak Zelal Gökçe sahneye çıktı. Gökçe’nin ardından Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu ve Feryal Öney sahne aldı. (Sendika.Org, ETHA)