Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu bisiklet yolu yapan belediyelere ücretsiz bisiklet vereceklerini duyurdu. Ancak bisikletlilerin derdi, ücretsiz bisikletler değil her gün bisiklet yolu olmadığı için trafik kazalarında kaybettikleri arkadaşları.

22 Eylül Dünya Otomobilsiz Kent Günü'nde Pedallayan Kadınlar grubu  bisiklet yolu taleplerini bir kez daha dile getirdi. Türkiye'nin 12 ilinde gerçekleştirilen eylemlerden biri de Ankara'da yapıldı. Kurtuluş Parkı'nda bir araya gelen kadınlar "Yan koltuktan in bisiklete bin" dedi.

Burada bisikletli kadınlar adına konuşan Burçin Tarhan, "Kadınlar kendini pedallayarak ifade ediyor. Sınırsız daha özgür yaşaya bilmenin yolu bisikletten geçiyor. Hiçbir alanda ikincil olmayı kabul etmiyoruz" dedi.

Kadınların toplum baskısı, aile içi şiddet, ayrımcılığa karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Tarhan, "Kadın kendini var edecek alanlarda daha özgüvenli, cesur ve atak oluyor. Bizler bisikletle özgürleşiyoruz. Öte yandan trafikte motorlu araçların yarattığı kirlilik, gürültü, sıkışıklık ve sorunların yanı sıra yüzlerce trafik kazasında yakınlarımızı kaybetmekten bıktık. Türkiye'de her 11 ailenden biri trafik mağduru. Her yıl savaşlarda kaybettiğimiz insandan fazlasını trafikte kaybediyoruz. Atık nefes alınabilecek bir kent istiyoruz" diye konuştu. Kadınların eylemine erkek bisikletliler de destek verdi. Kadınlar yanlarında çocuklarını da getirmesi dikkat çekti. Bisikletlerini arkasını çocuk koltuğu yaptıran kadınlar, bisiklet kullanmaktaki ısrarlarını ortaya koydu. 

(Evrensel)