Birleşik Kürt Kadınları Platformu üyesi Duysal Karataş, ulusal birlik için bölge buluşmalarını sürdüreceklerini belirterek, kadınlara “Kederimiz, ağrımız, sızımız birdir. Gelin birlikte hareket edelim” çağrısı yaptı.

“Kürt kadınları süreci tartışıyor” buluşmasıyla geçtiğimiz ay Diyarbakır’da bir araya gelen kadınlar, ulusal birlik çalışmaları kapsamında Birleşik Kürt Kadınları Platformu’nu (Platforma Yekîtiya Jinên Kurd) kurmuştu.

Platform üyelerinden Duysal Karataş, görev ve misyonlarını anlattı.

Karakaş, platformun amacına uygun davranarak, militarist, erkek egemen, bir dil kullanmadan Kürtlerin birbirleriyle olan ilişkilerinde ulusal birlik ekseninde çalışmalarını yürüttüğünü ifade etti.

İlkelerini koruyarak çalışmalarını sürdürdüklerin kaydeden Karataş, çalışmalarını geniş bir perspektifle yürüteceklerini belirterek, yakın zamanda daha büyük bir buluşma düzenleyeceklerini söyledi.

'KÜRT KADINLARI BİR ÇATI ALTINDA OLMALI'

Platformun amacının ilerleyen süreçteki çalışmalar için öngörü oluşturmak ve yol haritası belirlemek olduğunu vurgulayan Karataş, buluşmadan sonra kadınlardan alınan öneriler doğrultulusunda çalışmalarını yürüttüklerini ve ortak paydaları bir araya getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Farklı kesimden kadınlar ulaşmaya çalıştıklarını belirten Karataş, çalışmaya dahil olan kadınların rol ve misyonları gereği tek vücut olarak sorunlara yaklaşması konusunda komisyonlar oluşturduklarını aktardı. Komisyonlar olarak “Serhat, Amed, Botan, Çukurova ve İç Anadolu’da da Kürt kadınlarına ulaşmayı” önlerine koyduklarını söyleyen Karataş, ne kadar geniş bir çevreye ulaşırlarsa sorunların çözümü noktasında da daha geniş bir strateji ile hareket edebileceklerini ifade etti. 

'ANA GÜNDEMİMİZ ULUSAL BİRLİK'

Kadınların ana gündeminin ulusal birlik çalışmalarıolduğuna vurgu yapan Karataş, şöyle devam etti: “Ulusal birliğin ruhunu yakalamak açısından anadilde eğitime ilişkin kurslar, seminerler ve konferansalar düzenlenebilir. Hedefimiz; kadın ekonomisi, hukuk ayağı gibi birçok alanda kadınlara dokunarak ulusal birliğin kaçınılmaz olduğunu bütün Kürt kadınlarına anlatmaktır. Dört parçada Kürt kadınlarının yaşadığı acıları ortaklaştırmak ve Kürt kadınlarının bakış açısıyla sorunlara çözüm bulmaktır.”

'SORUNLARA ULASAL BİRLİK BİLİNCİYLE YAKLAŞILMALI'

Kadına yönelik şiddet, taciz ve benzeri durumlarda Kürt kadının ulusal birlik bilinciyle yaklaşması gerektiğini vurgulayan Karataş, “Êzidî kadınların tecavüze maruz bırakılmaları, pazarlarda satılması nitekim yine ulusal bilincin Kürt kadınlarda eksik olmasından kaynaklandı. Ulusal birlik sağlanmış olsaydı belki de bu kadar kadın ve çocuk katledilmezdi. Şiddet ve ölüme karşı tek vücut olmak gerekir. Bunun bir Rojava örneği var. Bütün kadınları heyecanlandıran ve güçlendiren bir duruş. Biz Kürt kadınları da toplumda yaşanan kadın sorununa ulusal bilinç perspektifiyle yaklaşmayı esas alarak hareket etmeliyiz” dedi.

ORTAK PAYDADA BULUŞMA ÇAĞRISI

Yaşanan savaş ve siyasi konjonktür gereği ulusal birliğin bir zorunluluk olduğuna vurgu yapan Karataş, bütün halklar gibi Kürtlerin de kendi kaderini tayin etme hakkına sahip olduğunu söyledi. Geçmişte Kürdistani çizgiyi ötelediklerini ancak şimdi bunu kırmızı çizgi olarak belirlediklerini aktaran Karataş, “Bugünden sonra kadınlar olarak yürüteceğimiz her çalışma dört parçanın çıkarlarını ve haklarını gözeterek sürdürülecektir" dedi.

Kürt kadınlarını ortak bir paydada buluşmaya çağıran Karataş, “Farklı coğrafyalarda yaşayabiliriz ama hepimiz kadınız ve ancak bir kadın diğer kadının ruhuna dokunabilir. Bu yüzden aynı çatı altında bir araya gelelim birbirimize dokunalım. Kederimiz, ağrımız, sızımız birdir. Gelin birlikte hareket edelim” diye konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı