"Dünyada her 3 kadından biri hayatında en az bir kere şiddete görüyor ya da tecavüze uğruyor.

Bir milyar kadının haklarının ihlal edilmesi gaddarlıktır.

Bir milyar kadının dans etmesi devrimdir."

Dünya genelinde bugün milyonlarca kadın, kadına karşı şiddeti protesto için bu sloganla sokaklara çıkarak dans edecek.

"One Billion Rising-Bir Milyar Ayaklanıyor" adıyla yapılacak eylemleri V-Day Hareketi organize ediyor. Hareket bir milyar rakamını da yine kadınların uğradığı şiddet istatistiğine dayandırıyor:

"Her üç kadından biri şiddete uğruyorsa dünyada bir milyar kadının şiddetten etkilendiğini görürsünüz. V-Day'in 15. yıldönümünde bir milyon kadını ve onlara değer verenleri bu şiddete son vermek için sokağa çıkmaya, yürümeye, dans etmeye ve taleplerini yükseltmeye çağırıyoruz. V-Day, kolektif gücü ve sınırlar ötesi dayanışmayı tüm dünyanın görmesini istiyor."

Eylemin fikir anası yazar Eve Ensler, Hareketin bir feminist tsunami yaratma amacını taşıdığını söylüyor. Ensler aynı zamanda Vajina Monologları kitabının yazarı. Dans etmeyi "çok güçlü ve şiddete başvurmadan biraz tehlikeli olmanın bir yöntemi" olarak tanımlıyor.

Kampanya için bir yıl boyunca onu aşkın ülkeyi dolaşan Ensler, turun finali için 15 yıl önce V Day Hareketi’ni oluşturmaya karar verdiği  Kongo’da olacak.

190 ÜLKEDE ORGANİZE EDİLİYOR

Dans eylemi ABD’den Filipinlere, İngiltere’den Kongo’ya 190 ülkede organize ediliyor. Toplu tecavüz olayı nedeniyle Hindistan genelindeki eylemlere büyük bir katılım bekleniyor.

ABD’nin Los Angeles şehrindeki eyleme Jane Fonda katılacağını açıkladı. Oscar ödüllü aktris Charlize Theron ve Avustralya Başbakanı Julia Gillard da eyleme katılacaklar arasında.

BM’DEN DESTEK

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da bir açıklama yayınlayarak eylemi desteklediğini duyurdu. Üç hafta kadar sonra dünyada kadına karşı şiddetin “Kadınların Statüsü Komisyonu” tarafından ele alınacağını ifade eden Ban Ki Moon, eylemin bu inisiyatife güç vereceğini söyledi.

Her eylemci kendi şarkısını seçmekte özgür olmakla birlikte eylemlerin büyük çoğunluğunda Tena Clark tarafından gün için bestelenen "Break The Chain – Zinciri Kırın" şarkısı eşliğinde dans edilecek.

Türkiye’de de 20 şehirde organize edilen eylemler, “SEN DE 1 OL” sloganıyla düzenleniyor.

Dünya çapında eylem noktaları http://www.onebillionrising.org/page/event/search_simple adresinden bulunabilir. (ANF)