Çaldıran ilçesi Direkli köyünde yaşayan bir çocuk annesi Ayşe Hanay, 11 Şubat 2012’de önce dövülmüş ardından da tüfekle vurularak öldürülmüştü.

Cinayetin ardından başlatılan soruşturma kapsamında Hanay’ın eşi Mustafa Hanay, kardeşi Behçet Hanay ile amcası Suat Hanay tutuklanmıştı.

Erciş Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hukuk müşavirleri tarafından da takip edilmişti.

Mahkeme heyeti Mustafa Hanay’a ‘haksız tahrik’ indirimi uygulayarak ‘kasten öldürmeye iştirak’ suçundan 17 yıl 6 ay, amcası Suat Hanay ile kardeşi Behçet Hanay’a ise ‘kasten öldürmek’ suçundan, ‘ağırlaştırılmış ömür boyu hapis’ cezasına çarptırmıştı.

İLK DURUŞMADA İKİ SANIĞA TAHLİYE

Yargıtay’ın, yerel mahkemenin bu kararını usulden bozmasının ardından dava Erciş Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlandı. Farklı cezaevlerinde tutulan sanıklar duruşmaya tele-konferans yöntemiyle katıldı.

diken'deki habere göre, yeni bir mahkeme heyetinin baktığı davanın ilk duruşmasında, sanıklardan Suat Hanay ve Behçet Hanay’ın tahliyesine, suçu üstlenen Hanay’ın eşi Mustafa Hanay’ın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.

ADALET SİSTEMİ CİNAYETLERİN AZMETTİRİCİSİ

Duruşmayı takip eden Van Kadın Derneği üyelerinden Selen Özümver, “Mahkeminin aldığı bu karar azmettirenleri ve kadınları katleden zihniyeti daha da cesaretlendirecektir” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da davaya müdahil olduğuna dikkat çeken Özümver, “Her gün kadın cinayetleriyle sarsılan bu ülkenin adalet sistemi de bu cinayetlerin azmettiricisidir. Katiller vuruyor yargı sistemi erkeklerin lehine karar veriyor” diye konuştu.