İstanbul’daki yoğun yağmura rağmen Kadıköy'deki 8 Mart mitingine onlarca grup katıldı; şarkılar, türküler söylendi, halay çekildi. Kadınlar defleri ve bendirleriyle ritim tuttular.

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu adına okunan basın açıklamasında yerel seçimlerden bahsedildi, "Kadınları yok sayan partilere oy yok" denilerek demokratik ve katılımcı siyaset ve eşit temsiliyet talebi hatırlatıldı. "Rant için değil, kadınlar için düzenlenmiş doğası tahrip edilmemiş yaşanabilir kentler" istendi. Gezi direnişinde hayatını kaybedenlerin anneleri ve Cumartesi Anneleri selamlandı.

Feministler, anarşistler, öğrenciler, ev işçileri, kadın mühendisler, kadın gazeteciler, sendikaların, siyasi partilerin ve sol örgütlerin kadın grupları, Kürt kadın hareketi, LGBT’ler ve birçok örgüt flamaları ve pankartlarıyla miting alanındaydı.

Feministlerin “Geceleri, sokakları, meydanları terketmiyoruz” afişi, Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nin taşıdığı Paris’te katledilen üç kadın siyasetçinin resimlerinin yanısıra, SDP’li kadınların taşıdığı “Yıldız Tilbe’nin askerleriyiz”, TMMOB İstanbul Kadın Komisyonu’nun “Cinsiyetçilik TRT’de izlenir” pankartları, Halkevleri’nin taşıdığı “30 milyon avro kaç sığınmaevi eder” yazılı mor ayakkabı kutuları, anarşist kadınların eli belinde lolipopları miting alanında öne çıkanlar arasındaydı.

Kadın örgütleri “Cinsiyetçi medya istemiyoruz” pankartları taşırken, Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ Komisyonu’ndan gazeteciler “Kadınların kalemi medyayı özgürleştirecek” yazılı önlüklerle alanda görev yaptı.

"GECELERİ DE MEYDANLARI DA TERK ETMEYECEĞİZ"

"Bugün hep birlikte erkek devlet, elini emeğimizden, bedenimizden çek diyoruz. Sizin anlattığınız mutlu kutsal aile masallarına karnımız tok. Bizleri evlerimize hapsedemezsiniz. Sokakları da, meydanları da, geceleri de terk etmeyeceğiz".

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu adına Zeynep Derya Yıldız'ın okuduğu 8 Mart bildirisinde Gezi isyanına değinilirken, kadınların “AKP’nin kadın düşmanı politikalarına karşı sokakları terk etmeyecekleri” ifade edildi.

Bildiride her ilçede yeterli sığınak, parasız sağlık ve psikolojik danışma hizmeti veren kadın dayanışma merkezleri ihtiyacı, çocuk yaşta evlilikler, barış süreci, güvencesiz çalışma, kadınların sosyal güvence ve emeklilik hakkı, lezbiyen, biseksüel ve trans kadınlara yönelik şiddet ve cinayetler gibi konulara değinildi. 

TUNCEL VE YAPICI KONUŞTU

Basın açıklamasının ardından Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı, HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel söz aldı. Kadın mücadelesini ele aldıkları konuşmada her ikisi de dünkü Feminist Gece Yürüyüşü’nde yaşananlara değindi.

Yapıcı, “Devrimci dostlarıma sesleniyorum. Kadın mücadelesi yüzyıllardır feminist mücadelesinin korkusuz ve ödünsüz mücadelesi ile birleşmiştir. Feminist mücadelesini dün akşam olduğu gibi incitmeyim” dedi. Tuncel ise 8 Mart'ın sadece kadınlara ait olduğunu anlatırken, erkeklere "Bir günümüzü size vermeyiz" diye seslendi. (Bianet)