Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Diyarbakır Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİKASUM) çocuk yaşta evlendirilen 300 kadınla yüz yüze yaptığı görüşmeyi raporlaştırdı.

Dicle Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Oto'nun danışmanlığında, Mayıs 2012'de başlatılan araştırmayı; Psikolog Serap Çapraz, Sosyal Hizmet Uzmanı Halime Sarı Sabuncu, Sosyolog Pervin Yetiz yürüttü.

Rapor DİKASUM tarafından Sümerpark 1 No’lu Toplantı Salonu'nda basınla paylaşıldı.

YÜZDE 73'Ü OKUR-YAZAR DEĞİL

Yüzde 73'ü okur yazar olmayan ve çoğunluğu yeşil kart sahibi olan kadınlarla tek tek evlerinde yapılan görüşmeler ortalama 45 dakika sürdü.

Anket formunda; kadınların demografik bilgileri, evlilik kararı, evliliğin gerçekleşmesi, çocuklar, yaşanan sorunlar ve sorunlarla başa çıkma stratejileri, aile içi ve kadına yönelik şiddet, gelecek beklenti ve kaygıları, 'çocuk gelin'e ilişkin düşünceleri, tutumları ve önerilerine yönelik sorular yer aldı.

'300 KADINDAN 234'ÜNÜN HİÇBİR CİNSEL BİLGİSİ YOK'

Çocuk gelinlerin yüzde 20'ye yakını henüz adet görmeden evlendirildiklerini ifade ederken araştırmaya katılan 300 kadından 234'ünün hiçbir cinsel bilgisi olmaksızın evlendirildiği saptanmış. Çocuk gelinlerin yüzde 62'si ilk gece sorun yaşadıklarını belirtirken, yüzde 64'ünün ilk doğumu hastane yerine evde yaptığı belirtiliyor.

Evlenmeden önce şiddet mağduru olduğunu ifade eden çocuk gelinlerin oranı yüzde 25 iken evlendikten sonra bu oranın yaklaşık iki katına çıktığı görülmüş.

'ÜÇ KADINDAN BİRİ İNTİHARI DÜŞÜNÜYOR'

Araştırmada çocuk gelinlerin yarısına yakınının süreğen hastalıkları olduğu ifade edilirken, yaklaşık her üç kadından birinin intiharı düşündüğünü ya da gerçekleştirmek için girişimde bulunduğu belirtiliyor.

"'ÇOCUK GELİN' OLGUSUYLA KALABALIK AİLELERDE KARŞILAŞILIYOR"

Araştırmada, 'çocuk gelinler'in yüzde 91'inin kardeş sayısının 9 ve üzerinde olduğu tespiti yer aldı. Araştırmaya katılan psikologlardan Serap Çapraz, bu durumu "Çocuk gelin olgusuna kalabalık ailelerde, yoksul ailelerde ve eğitim düzeyi düşük ailelerde daha yüksek oranda karşılaşıldığını gösteriyor. Evlendirilme sebeplerinden biri de 'evden bir boğaz daha eksilir' düşüncesi" şeklinde yorumladı.

'O, 70 YAŞIDAYDI BEN 13'

'Çocuk gelinler'in başlarından geçen ilginç olaylara da yer verilen araştırmaya katılan kadınlardan birinin "İlk gece hastanelik oldum. O, 70 yaşındaydı ben 13 yaşındaydım. Ona çocuklarıyla birlikte ben de baba diyordum daha sonra kumam beni uyararak, ismiyle hitap etmemi istedi fakat bunu yapamayınca 'şişşt' diye seslenmek zorunda kaldım" şeklindeki sözlerinin 'çocuk gelinler'in durumunu en iyi anlatan örneklerden biri olduğu belirtildi.

Gene, diğer trajediler de şu ifadelerle kendini gösterdi:

"12 yaşındaydım 13 yaşına yeni basacaktım. Daha göğüslerim bile çıkmamıştı."

"Yukarıda Allah var, beni gelin ettikleri zaman, ben dışarıda oyun oynuyordum." (anf, ntvmsnbc)