Batman’ın Sason ilçesine bağlı Tekevler köyünde geçtiğimiz hafta 11 yaşındaki Z.E.’nin tarlada bir ağaca asılı bulunması, bu kentteki intihar vakalarını yeniden gündeme getirdi. Yerel basına göre, Batman Bölge Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne son 10 gün içerisinde 8 intihara teşebbüs vakası geldi. Bu kişilerin büyük çoğunluğu da kadınlar.

Bölgede kadınlara yönelik çalışmalar yürüten Selis Kadın Danışmanlık Merkezi’nin verdiği bilgiye göre de Batman’da 2011 yılı başından bu yana 9 kadın intihar etti. Batman’da faaliyet gösteren kadın dernekleri, kentte kadına yönelik baskının her geçen gün arttığına dikkat çekerken, intihar olarak kayıtlara geçen vakaların cinayet olabileceği şüphesini dile getiriyor.

‘CİNAYET OLABİLİR’

Selis Kadın Danışmanlık Merkezi’den Evin Güleker, intihar mı cinayet mi olduğu hala belli olmayan birçok vakanın olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bunlar basına intihar diye yansıyor ama biz gidip ailelerle görüştüğümüz zaman bize aktarılan bulgular bazı vakaların cinayet olabileceğini gösteriyor. Cinayet, erkek şiddetinin son noktası ama örtmek için en kolayı kadının intihar ettiğini iddia etmek. Buna intihar süsü vermek işe geliyor. Töre cinayetlerine ağırlaştırılmış cezalar geldiğinden beri yöntem değişti. Artık gidip öldürmek yok. Cinayetler biçim değiştirdi. Kadın intiharlarına şüpheli yaklaşmak gerekiyor. Z.E.’nin durumu da şüpheli gözüküyor.”

Yine Batman’da faaliyet gösteren Kadın Merkezi Vakfı’ndan ismini vermek istemeyen bir yetkili de kentteki intihar vakalarıyla ilgili şöyle konuştu: “Burada kadının hakikaten adı yok. Baskının her geçen gün arttığını hissediyoruz. İntihar vakalarında yaş seviyesi çok düşmüş durumda. Eskiden 20’li yaşlardaki ya da evli kadınlar intihar ederken şimdilerde üniversiteye hazırlanan kızlar canlarına
kıyıyor.

‘MAHALLEMDEN 8 KADIN’

Şiddet gören kadınlar arasında intihara teşebbüs edenler oluyor. Ben Batman geneline göre ekonomik olarak kalkınmış bir mahallede oturuyorum. Buna rağmen şu ana kadar mahallemizde 8 kadın intihar etti. Bir tanesi 6 ay önce yaşamını yitiren 14 yaşında bir kız çocuğuydu. Ailesi kendisini ilkokuldan aldı. Başörtüsü taktırdı. Olaya kaza süsü verildi. Camı silerken düşmüş olduğu söylendi ancak kapıcı kızın kendini pencereden sırt üstü attığını görmüş.

Batman’da bir kadının, kız çocuğunun yaşaması çok zor. Bir yolda yürümek bu kadar mı zor olur? 15 dakikalık yolda her sokağa çıkışım savaş gibi. Laf atanlar, gözleriyle taciz edenler. Bu, 7’den 70’e her kadın için sorun.” (Kazete)