Soner Aydın / Demokrat Haber - Mersin

Geçtiğimiz günlerde Özgecan Aslan katliamını ve hükümetin politikalarını protesto etmek için kendilerini Mersin Adliyesi önüne zincirleyen 5 SDP’li kadın polis tarafından tehdit edildiklerini, polisin kendilerine küfür ettiğini kaydetti.

“TEHDİT, KÜFÜR, HAKARET”

Geçtiğimiz günlerde Özgecan Aslan’ın Tarsus’ta vahşice katledilmesine ve hükümetin kadın politikasına tepki göstermek amacıyla SDP’li 5 kadın 16 Şubat günü kendilerini Mersin Adliyesi'ne zincirlemiş, ardından polis tarafından yaka paça gözaltına alınmıştı. Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen kadınlar daha sonra serbest bırakılmıştı. Ancak İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesinde SDP’li kadınlar adına bir açıklama yapan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Didar Gül, açıklamasında SDP’li kadınların gözaltına alınırken ve gözaltına alındıktan sonra gözaltı aracında tehdit edildiğini ve hakaretlere, küfürlere maruz kaldığını belirtti.

Gül açıklamasının devamında, “Eylem sırasında tek görevi eylemi sonlandırmaya çağrı yapmak olan ve sonrasında gerekli işlemleri yapmakla yetkili olan Güvenlik Şube Başkomiseri Murat Esertürk eylemi sonlandırmamız için gözaltı müdahalesinde bulunurken sürekli olarak HDP İl Yöneticisi Ayça Yanar arkadaşımızın ismini teşhir ederek hedefleştirmeye çalışmıştır” ifadelerini kullandı.

“ESERTÜRK ALENEN SUÇ İŞLEMEKTEDİR”

Eyleme müdahale edildiği sırada polisin mikrofonu kapattığını ve SDP’li kadınların gözaltı aracına götürülürken yine polis tarafından küfürlere maruz kaldığını sözlerine ekleyen Gül, “Gözaltı sırasında SDP ve DEV-LİS’li aktivistlere cinsiyetçi küfürler söylenmiştir. Ayrıca HDP İl Yöneticisi Ayça Yanar’a mikrofon ile ‘Umarım Ayça’nın da başına Özgecan’ın başına gelen üzücü olaylar gelmez’ diyerek tehditte bulunmuştur. Siyasi söylemlerde bulunan, tehditler ve küfürler savuran Murat Esertürk alenen suç işleşmektedir” dedi.

“SORUMLUSU ESENTÜRK’TÜR”

Ayça Yanar’ın veya diğer SDP’li eylemci kadınların başına gelecek olan her türlü olaydan Başkomiser Murat Esentürk’ün sorumlu olacağını kaydeden Gül, Murat Esentürk hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

“8 SAAT SU VERİLMEDİ”

Açılamanın ardından açıklamalarda bulunan HDP İl Yöneticisi Ayça Yanar şunları söyledi:

"Ülkemizde devlet tarafından desteklenen polis eylemlerde kadınlara yönelik şiddetini her zaman gösteriyor. Bunu bütün eylemlerde görebiliyoruz. Başta Mersin’de olmak üzere bütün illerdeki polisler, kadın bedeni üzerinden kadınlara yönelik şiddeti; sözlü tacizler ve fiziksel tacizler ve psikolojik baskı ile göstermektedir.  Mersin’de bunu Murat Esertürk’te görmekteyiz. Büyün eylemlerde kadınları hedef göstermesi, gözaltı esnasında sürekli tehdit etmesi bunun vücut bulmuş hali. Bizde bu tür saldırıları gerçekleştirenleri bugün olduğu gibi teşhir etmeye devam edeceğiz. Gözaltı aracında hakaretlere, tehditlere maruz kaldık. Güvenlik şubeye gittiğimizde 8 saat boyunca su verilmedi. Savcılığa çıkartılırken avukatlarımızla görüşmemizde zorluk çıkartıldı. Avukatlarımızla görüşme yaparken yanımızda polis bulunduruldu."