Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında meslekte 25 ve 40. yılını dolduran sağlık emekçilerine Sümerpark’ta düzenlediği ödül töreni ile plaketlerini veren Diyarbakır Tabip Odası, bu yılki "Barış Dostluk ve Demokrasi" ödülünü Şırnak'ın Uludere ilçesinde 9'u asker 10 kişinin öldüğü kazada yaralı askerlere yardım eden Roboskili annelere verdi.

"KUSUR YOKSA BUNUN SORUMLUSU KİM?"

BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, Yazar Hicri İzgören’in de katıldığı törende konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, katliamın hemen ardından bölgeye giderek gözlemlerde bulunduklarını ve bu gözlemler sonucu hazırladıkları raporları kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlattı. Bilici, “O rapordaki sorulara cevap verilseydi katliamın failleri ortaya çıkacaktı. Geçmişte yaşanan katliamlar gibi bu katliam da devlet politikalarının bir parçasıdır” dedi.

Meclis Uludere Alt Komisyonu’nun katliama ilişkin raporunda geçen “Kusur yoktu, koordinasyonsuzluk vardı” ifadesini de tepki gösteren Bilici, “Peki kusur yoksa bunun sorumlusu kim?” diye sordu.

BAYDEMİR: ONURLU BİR BARIŞ İÇİN GERÇEKLER AÇIĞA KAVUŞTURULMALI

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise Kürtçe ve Türkçe yaptığı konuşmada, “Onurlu bir barış için gerçeklerin açığa kavuşturulması gerekiyor. Kucaklaşmak için adaletin tecil etmesi gerekiyor. Bugün burada olan annelerin yüreğindeki tek şey gerçeğin halka açıklanması, adaletin tecil etmesidir” dedi. Baydemir, Roboski katliamının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sorumluların ortaya çıkarılarak yargılanmamasına da tepki gösterdi.

ÖDÜL, ROBOSKİ ANNELERİNE

Jüri Başkanı Gamze Yalçın ise "Roboskili annelerin kendi evlatlarıymış gibi yaralı askerlerin yardımına koşmaları tüm dünyaya dostluk ve barış adına verilmiş bir mesaj olarak kabul edilmelidir," derken, '2013 Barış, dostluk ve demokrasi ödülü'nün Roboskili annelere verilmesine karar verildiğini söyledi.

Yalçın, 21 Ağustos tarihinde Roboski’de Türk askerlerini taşıyan aracın şarampole yuvarlanarak devrilmesinin ardından birçok askerin yaralandığını ve Roboskili annelerin yaşadıkları acıya rağmen yaralı askerlerin yardımına yetiştiğini hatırlattı.

'ROBOSKİ'YE YAKLAŞIM SÜRECE VE BARIŞA YAKLAŞIMDIR'

BDP Başkan Yardımcısı Beştaş ise, “Roboski’ye yaklaşım sürece ve barışa yaklaşımdır” diye kaydetti. (ANF)