Bir kadının 8 kişinin tecavüzüne maruz kalmasıyla ilgili açılan dava Muğla'da başlıyor.

Taksim'de toplanan bir grup kadın, 2007 yılında Muğla'nın Fethiye ilçesinde Gebeler Kaplıcası'nda bir kadının 8 kişinin tecavüzüne maruz kalmasıyla ilgili açılan davayla ilgili protesto yürüyüşü düzenledi. Göstericiler, Fethiye Ağır Ceza Mahkemesi'nde 26 Ocak'ta görülecek olan davaya müdahil olmak için çarşamba günü Muğla'ya gideceklerini ve mağdur kadına sahip çıkacaklarını ifade ettiler.

Tramvay Durağı yanında 15.00 sıralarında bir araya gelen Tecavüze Karşı Kadın İnsiyatifi üyesi 30 kişilik grup, "İndirim değil, ağır ceza istiyoruz","Tecavüzcüler yargılansın”, Fethiye'deki davanın takipçisiyiz", "Bağır herkes duysun, erkek şiddeti son bulsun" döviz ve pankartları açtılar. Grup, "Her gün şiddet, hergün tecavüz", "Şiddete, tacize, tecavüze son", "Erkek tecavüz ediyor, devlet koruyor" şeklinde sloganlar attı.

İnsiyatif adına açıklama yapan Hatice Telci, Haziran 2007'de Muğla'nın Fethiye ilçesinde Gebeler Kaplıcası'nda bir kadının toplu tecavüze maruz kaldığını anımsatarak, mağdur kadının 3 yıldır hukuk mücadelesi verdiğini ifade etti. Telci, "Tecavüzcüler bu tarihe kadar ne tutuklandı ne de yargılandılar" dedi.

AİHM'E BAŞVURDULAR

Toplu tecavüzden sonra yapılan şikayet üzerine, Fethiye Savcılığı, talep edilen hiçbir delil toplama işlemini gerçekleştirmedi" dedi. İç hukuk yollarının tükenmesi nedeniyle tecavüz mağduru kadının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurduğunu belirten Telci, bunun üzerine 2010 yılında teşhis edilen 8 tecavüzcüden sadece yaşı 18'den küçük olan 2 kişinin yargılanmaya başlayacağını söyleyerek, "Bu saldırganları kim ya da kimler koruyor?" diye sordu.  Telci "Bu durum gösteriyor ki tecavüzcüyü bizzat devlet ve devletin organı olan hukuk sistemi koruyor.” dedi.

"KADINLARIN GÜVENLİK HAKLARI İHLAL EDİLİYOR"

Telci, “Tecavüzcülerin yargılanmadığı bir hukuk sisteminde devletten güç alan bu saldırganlar şiddetlerinin dozunu artırarak suç işlemeye devam ediyorlar. Tecavüzün suç sayılmadığı, suçluların sokakta dolaştığı, kadınların tecavüz korkusuyla yaşadığı bir ülkede medya ve yargı organlarının kadınların güvenlik haklarını ihlal ediliyor" dedi. Grup, basın açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde Galatasaray Meydanı'na kadar yürüdü.

FETHİYE’YE GİİDİYORLAR

Kadınlar, Fethiye’deki toplu tecavüz davasını ve yargı organlarını takibe alarak bu davaya müdahil olmak istediklerini belirterek, “Türkiye’nin birçok ilinde bu davaya gidiş için bir hazırlık olduğu gibi, biz İstanbul’daki kadınlar da Çarşamba günü Fethiye’deki toplu tecavüz davasının 18 yaş altı için açılan ilk duruşmasına gidiyoruz. Bu davaya tüm kadınları ve basını davet ediyoruz. Tecavüze karşı susmak suça ortak olmaktır.” dediler.

Tarih: 26 OCAK 2011 SAAT: 14.30

Yer: FETHİYE ADLİYESİ AĞIR CEZA MAHKEMESİ

Fotoğraflar: Nilgün Yurdalan

AHT