İstanbul Feminist Kolektif’ten (İFK) kadınların, metrobüs ve otobüste yaşadıkları rahatsızlıkları konuşurken ortaya çıkan eylem fikri, sosyal medyada gördüğü ilgi üzerine kendiliğinden bir kampanyaya dönüştü. Bu ilginin sebebi de fotoğrafı gören tüm kadınların aslında aynı dertten muzdarip olduklarını fark etmesinden kaynaklanıyor.

İFK’dan Tuğçe Sarıgül, kampanyayı “Bu sadece erkeklerin kadınları yok sayması, alanları sadece kendilerinin zannetmesi, fiziken fazla alan kaplama isteği tamamen iktidar olma arzusuyla alakalı bir durum. Bu çıkartmayla bu konudaki rahatsızlığımızı dile getirmiş oluyoruz. Orası bizim de alanımız, diyoruz” diye anlatıyor.

Sarıgül: “Toplu taşımada yaşanan sıkıntıları kendi aramızda konuşuyoruz, sosyal medyada, haberlerde görüyoruz. Ama bacaklar açık oturma meselesi ne kadar rahatsız edici noktalara varsa da, ‘bu tacizdir’ diyemiyoruz. Kendi yaşadıklarımızı ve etraftan duyduklarımızı konuşurken, bu çıkartmaları basmaya karar verdik ve Twitter’a koyduğumuz anda yayıldı ve kendiliğinden bir kampanyaya dönüştü."