Ankara Barosu'nun şiddet mağduru kadın ve çocuklara yönelik başlattığı projede, şiddet gören kadınlar ''444 43 06'' numaralı ''Gelincik Hattı''nı arayarak yardım alabilecek.

Proje kapsamında, Ankara Barosu avukatları şiddet mağduru kadınların avukatlığını yapacak; mağdurların barınma ihtiyaçları giderilecek, ayrıca psikolojik desteğin yanı sıra meslek edindirmeye yönelik faaliyetler düzenlenecek.

Ankara Barosu fizyolojik, psikolojik, sosyolojik tacize uğrayan kadın davalarına müdahil olacak ve gözlemci olarak katılacak. Ayşe Paşalı cinayeti gibi olayların bir daha yaşanmaması için ''Unutmadık, unutturmayacağız'' sloganlarıyla söz konusu davaların takipçisi olunacak, kadın davaları gündemde tutularak yürütme üzerinde baskı kurulacak.


''KADINLARIMIZDAN ÖZÜR DİLİYORUZ"

''Gelincik'' projesinin tanıtımı, sanatçılar Yasemin Yalçın, Müjde Ar ve Ege'nin katılımıyla, Cer Modern'de düzenlenen toplantıyla yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, projenin, ''Toplumun kadından özür dileme projesi'' olduğunu ifade etti.

''Biz Ankara Barosu avukatları olarak her gün öldürülen, ırzına geçilen, ezilen, kişiliği yok edilmek istenen baskı altında tutulan, düşüncesini açıklaması en vahşi yöntemlerle engellenen kadınlarımızdan özür diliyoruz'' şeklinde konuşan Feyzioğlu, kadınların aslında akıllı ve her türlü zorluğu karşı gelebilecek güce sahip olduğuna işaret etti.

''Ancak kaba kuvvetin kadına karşı aşağılık kompleksini tatmin ettiğini'' ifade eden Feyzioğlu, bu yüzden ilkel ve vahşi ellerin kadınlara yöneldiğini belirtti.

Ankara Barosu avukatları olarak çaresiz bırakılan kadın mağdurların sorumluluğunu yüreklerinde taşıdıklarını vurgulayan Feyzioğlu, projeyi de bu sebeple başlattıklarını söyledi.

Feyzioğlu, projenin isminin en sert rüzgarda bile direnen ancak sert bir dokunuşta nazik bedenini toprağa bırakan ''gelincik'' çiçeğinden esinlenerek konulduğunu ifade etti.

Feyzioğlu, ''Kadınlar da birer gelincik çiçeği gibidir aslında. Şimdi, Türkiye'nin gelincik çiçeklerini düşünen birileri var'' dedi.

Projeyi tüm Türkiye'ye yayma hedeflerinin bulunduğunu bildiren Ankara Barosu Başkanı Feyzioğlu, Ankara Barosu'nun bu projesinin aynı zamanda bir demokrasi projesi olacağını da sözlerine ekledi.

Ankara Barosu Genel Sekreteri Sema Aksoy ise projeyi anlatan bir sunum yaptı.

Aksoy'un verdiği bilgiye göre, şiddet mağdurunun evine dönmek istememesi ve kalacak bir yerinin olmaması durumunda imzalanan protokoller kapsamında SHÇEK Genel Müdürlüğü, Çankaya, Yenimahalle ve Mamak belediyelerinin konukevlerine yerleştirilmesi sağlanacak. Ankara Valiliği ve Ankara Emniyet Müdürlüğü sürecin işleyişine sonuna kadar destek verecek.



TANITIMINDA ÜNLÜ SANATÇILAR

Tanıtım toplantısında sanatçı Yasemin Yalçın, ''İnce İnce Yasemince'' isimli televizyon programındaki ''Kakılmış'' karakteriyle sahneye geldi.

Yıllarca kadınların dayak yememesi için dayak yiyen kadın rolünü üstlendiğini belirten Yalçın, ''Artık bu filmin sonunu değiştirmenin zamanı geldi. Hissettiklerimin isyanını dile getirmemi sağlayan Ankara Barosu'na bu projesi için teşekkür ederim'' şeklinde konuştu.

Üzerindeki Kakılmış tiplemesinin kıyafetlerini çıkararak siyah elbisesiyle katılımcılara seslenen Yalçın, Türkiye'de 3 kadından birinin sevdiği adam tarafından şiddete maruz kaldığını anlattı.

İstatistiklerin kadına yönelik şiddetin arttığını gösterdiğini aktaran Yalçın, '''Erkektir, hakkıdır' cümleleri hiç utanmadan sarf ediliyor. Kadına yönelik şiddet haberleri 3. sayfaların ana malzemesi ya da akşam haberlerinin ilk cümlesi oluyor ama asla gündem oluşturmuyor'' diye konuştu.


''MÜJDE AR, TACİZ TİPLEMESİYLE SAHNEDE"

Konuşmalar sırasında sanatçı Müjde Ar da tacize uğramış bir kadın tiplemesiyle sahneye çıktı. Ar, toplumda eğitimli eğitimsiz ayrımı yapılmadan kadınların şiddete maruz kaldığını anlatarak konuşmaların yapıldığı masadaki yerini aldı.

''Kadının her türlü şiddete maruz kaldığı'' yönündeki söylemlerin toplumun her kesiminde sık sık dile getirildiğine işaret eden sanatçı Ar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Acaba suçlu kim? Asıl suç, yapanı cezalandırmayan sistemde değil mi? Asıl suç, Fatmagül'ün şişme bebeğini satan anlayışta hiç mi değil? Asıl suç erkeği değil de dekolteyi suçlayan akademisyende hiç mi değil? Asıl suç erkeği yücelten, kadına 'sus' diyen, 'erkek o yapacak canım' diyen kadında değil mi? Artık yeter. Yıllardır korkutulduğumuz için susuyoruz. Artık susmuyoruz, korkmuyoruz korkmayacağız. İçimizden geldiği gibi çığlık atıp hayatımızı yeniden kazanacağız. Baskıya, tacize boyun eğmeyeceğiz. Kadının kaderini değiştireceğiz.''

36 yıllık sinema yaşamı boylunca 80'i aşkın filmde, bir sürü kadının hayatlarına dokunmaya çalıştığını, onların sorunlarını sahneye taşımaya çalıştığını anlatan Ar, ''Bilmiyorum ne kadar başarılı oldum ama ben bildiğim yoldan şaşmadım. Onun için de bu projeye katıldım. Bu projenin içinde bulunmaktan çok mutluyum'' diye konuştu.



SANATÇI EGE'DEN DUYGU DOLU ANLAR

Toplantının ardından sözü ve bestesi Ege'ye, düzenlemesi de Murat Kodallı'ya ait ''Yalnız Değilsin Gelincik'' isimli senfonik şarkı, sanatçı Ege tarafından seslendirildi.

Sanatçıya çeşitli sanatçılardan özel olarak oluşturulmuş bir senfoni orkestrası eşlik etti.

Sanatçı Ege, salonda bulunanların ısrarı üzerine şarkıyı ikinci kez seslendirdi. Şarkı, katılımcılara duygu dolu anlar yaşatırken, ayakta alkışlandı.

Şarkının sözleri şöyle:


''Umut eder, yağmur bekler, taşta açmaz ki gelincik,
Güneş ister sevgi bekler, karanlıktan korkar gelincik,
Aynı hayal, başka evler, beyazdır hep gelincik,
Zaman geçer solar renkler, ayazdadır hep gelincik,
Dayan gelincik dayan, umudun boynu bükülmesin
Dayan gelincik dayan, kalbinden huzur eksilmesin
Yalnız değilsin bizimlesin
Ne fırtınalar gördü titredi yaprakların,
Gitti son kelebek keder yüklü dalların
Toprağında hep gözyaşı, karanlıkta büyüdün
Bilmedi bilemedi kimse seni bu yolda tek yürüdün,
Dayan gelincik dayan, yaz yağmurları gibi geçicidir hüzün,
Dayan gelincik dayan, bir elde tekrar yeşerir solan dünün,
Vazgeçme bekle gelincik,
Her çiçek gibi güneşe döner gün gelir senin de yüzün
Yolda olmak yanmaktan iyidir, hayata yeniden başlamak gerekir,
Yalnızlık korkusu umudu kirletir, yalnız değilsin gelincik.''

Sanatçı Ege, kadına yönelik şiddetin anlatılması için Ankara Barosunun başlattığı projenin ''dahi'' bir adım olduğunu vurguladı. Ege, projenin sadece eğitimsizlerin değil, eğitimliler için de şiddete karşı farkındalık yaratacağını söyledi.

Ankara Barosu Başkanı Feyzioğlu da daha sonra sahneye gelerek sanatçı Ege'ye ''Bir ceza avukatını ağlattın'' sözleriyle seslendi.
 

ŞİDDET GÖREN KADINA "ALO GELİNCİK HATTI"

Proje kapsamında 444 43 06 pbx (5 hat) numaralı telefondan ulaşılabilecek ''Gelincik hattı'', haftanın yedi günü, 24 saat şiddet mağduru kadınlara hizmet verecek.

Yapılan ilk görüşme sonucu mağdurun ihtiyacı doğrultusunda baro görevlisinin de içinde bulunduğu bir araç anında harekete geçecek. Mağdurun adresine gidilerek mağdur alınacak ve ''Ankara Barosu Gelincik Merkezi''ne getirilecek.

Şiddet mağdurunu CMK, adli yardım, TCK, 4320 sayılı ''Ailenin Korunması Hakkında Kanun'', Medeni Kanun ile ilgili ayrıntılı bilgi ve donanıma sahip sosyal ve psikolojik iletişim teknikleri konusunda eğitim almış, uzman avukatlar kabul edecek. Mağdur ile yapılan görüşmeye göre Adli Tıp Kurumu'ndan rapor veya mağdura psikolojik destek verilmesi sağlanacak.

Mağdur ile yapılan görüşmeye göre, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacak. İlgili yasa gereği şiddet uygulayan kişinin uzaklaştırılması, varsa silah gibi araçlarını teslim etmesi gibi tedbir kararlarının alınması sağlanacak. Boşanma, nafaka, velayet, mal paylaşımı, tazminat, aile konutu şerhi verilmesi gibi davalar açılacak.

''Yalnız Kadının Hakkı Var'' ve ''Şimdi Kadının Avukatı Var'' sloganlarının kullanıldığı projeye, aralarında Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Ankara Valiliği, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Çankaya Belediyesi, Mamak Belediyesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Türk Eğitim Derneği, Mobbing ile Mücadele Derneği ve Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu'nun da bulunduğu kurum ve kuruluşlar destek veriyor.

Proje kapsamında, sanatçılar Müjde Ar ve Yasemin Yalçın'ın yer aldığı, ''Hakkımızı Aramak Elimizde, Arayın-Alo Gelincik Hattı'' yazılı bilboardlar hazırlandı.

CUMHURİYET