BM Kadınlar Birliği ve BM Kalkınma Programı’nın birlikte düzenlediği “Meclis Seçimlerinde Kadın Katılımı Bölgesel Buluşması”na Tunus, Mısır, Libya, Yemen, Nepal, Sierra Leone ve Güney Afrika’dan kadın hakları savunucuları ve aktivistler katıldı. Dün başlayan toplantıda, katılımcılar deneyimleriyle ilgili görüş alışverişinde bulunarak, kadın milletvekili sayısını artırmak için alınması gereken önlemleri değerlendirdiler.

KADINLARIN SİYASİ HAYATA KATILIMI EN ÇOK TUNUS’TA

Toplantıda, devrim yaşanan ülkelerde kadın milletvekili sayısının Tunus’ta 63, Libya’da 33, Mısır’da 12 olduğu belirtildi. Tunus Ulusal Kurucu Meclisi Yasama Komitesi Başkanı Gülsüm Bedreddin, Tunus devriminden önce kadın milletvekillerinin sadece eski rejime yakın olanlardan seçildiğini ve kadın hakları savunucularına baskı uygulandığını anlattı. Kadınların toplumun birer eşit üyesi oldukları inancından hareketle Tunus ayaklanmalarında önemli rol oynadığına dikkati çeken Bedreddin, “Tunuslu kadınlar devrim sürecinde bütün gösterilere katılmaya özen gösterdiler. Kendilerini kurşunlara siper eden kadınlardan bazıları şehit oldu” ifadelerini kullandı.

Tunus Meclisi’nde devrimden sonra 217 sandalyeden 63’ünü kadınların elde ettiğini belirten Gülsüm, “Kadın milletvekili sayısı artmasına rağmen kadın bakan sayısı çok az. Kadın ve çevre bakanları olmak üzere sadece 2 kadın bakanımız var. Bu sayının artmasını ümit ediyorum” diye konuştu.

KADINLAR MISIR’DA GERİLEDİ

Mısır Milli Kadın Konseyi Başkanı Mürvet et-Telavi ise Mısır’da Mübarek rejimini sona erdiren 25 Ocak devriminden sonra kadın milletvekili oranının gerilediğine dikkati çekti. Devrim öncesinde kadınların mecliste sandalyelerin yüzde 12’sine sahip olduğunu, devrim sonrasında ise bu oranın yüzde 2’ye düştüğünü ifade eden Telavi, referanduma sunulacak yeni anayasanın kadın ve çocuk haklarını gözeten maddeler içermesini umduğunu dile getirdi. Libya Kararlarda Kadının Rolü Kurulu Başkanı Vefa Bukikis de, Libya’da devrim sonrası hükümetin kota sistemini iptal etmesine rağmen kadınların parlamentodaki 200 sandalyenin 33’ünü kazandığını söyledi. (feminkurd)