Almanya, Hür Demokrat Partili Brüderle'ye yönelik sarkıntılık iddialarını tartışıyor. Tartışmalar Brüderle olayını aşarak iş ortamı ve günlük yaşamdaki seksizm konusuna vardı.

İnsanları cinsiyetine göre ayırıp sınıflandırmak ve bu sınıflandırma üzerinden yapılan önyargı ve ayrımcılık... Bu şekilde tanımlayabileceğimiz seksizm, bugünlerde Almanya’da en çok tartışılan konulardan biri. Tartışma, Almanya’da iktidar ortağı Hür Demokrat Parti’nin önde gelen isimlerinden Rainer Brüderle’nin bir bayan gazeteciye cinsel içerikli sözler sarf ettiği iddialarının ardından başladı.

İddiaların odağındaki isim Hür Demokrat Parti'nin Meclis Grup Başkanı Rainer Brüderle, tartışmaların gündeme geldiği günden bu yana sessizliğini koruyor. Ve bu tutumu partisinden de destek gördü. Hür Demokrat Parti Genel Sekreteri Patrick Döring, "Rainer Brüderle, konu hakkında kamuoyu önünde yorum yapmama kararı aldığını söyledi. Bu konuda onu destekledik ve dileği buysa buna büyük saygı duyduğumuzu ve aynı şekilde düşündüğümüzü ifade ettik" şeklinde konuştu.

TWİTTER'DA 'ÇIĞLIK'

Hür Demokrat Parti'nin Meclis Grup Başkanı Rainer Brüderle

Stern dergisi muhabiri Laura Himmelreich, bir hafta kadar önce yazdığı bir makalede Brüderle'nin kendisine bir otel barında sarkıntılık ettiğini iddia etmişti. Makale, Almanya'da büyük tartışma ve tepkilere yol açtı. Olay sadece güzel bir komplimanla tacizkârlık arasındaki çizginin ne kadar ince olabileceği tartışmalarıyla sınırlı kalmadı. Twitter'da “Çığlık“ hashtag'ini kullanan onbinlerce kişi iş yaşamında seksizm konusundaki şikâyetlerini dile getirdi.

Mikrofonlara açıklama yapmaktan çok nadir olarak kaçınan bir politikacı olan Brüderle'nin sessizliği ise pek alışıldık bir durum değil. 67 yaşındaki politikacı, Hür Demokrat Parti'nin Kuzey Ren-Vestfalya eyalet teşkilatının yeni yıl resepsiyonunda yaptığı konuşmada, pişmanmış gibi bir izlenim vermedi: "Bizi hırpalayabilirler, bize küfredebilir, çamur atabilirler. Ancak inancımızı ve kendimize olan saygımızı yok edemezler.“

'FARKLI ALGILAYIŞLAR SÖZ KONUSU'

Parti Genel Sekreteri Döring, pazartesi günü başkanlık oturumundan sonra yaptığı açıklamada Brüderle'nin Almanya'da onlarca yıl hizmette bulunmuş, onurlu ve saygın bir kişi olduğunu vurguladı. Brüderle hakkındaki makalenin adil olmadığını ve tartışmaların bilinçli olarak suistimal edildiğini savunan Döring, "Benim için önemli olan, söz konusu akşam aramızdan kimsenin bahsedilen otelde olmamasıdır" diye konuştu. Parti Genel Sekreteri, Almanya'da sarkıntılık vakalarının olduğunu kimsenin inkâr etmediğini, ancak “farklı algılayışların” söz konusu olduğunu da belirtti.

Yeşiller Partisi Başkanı Claudia Roth ise bu tarz açıklamalara öfkeyle yaklaşıyor ve "Bu gerçeğin normalleştirilmesine, normalmiş gibi gösterilmesine izin vermeyeceğiz. Kendileri hiç ayrımcılığa uğramamış erkeklerin bu tür olayları önemsiz, basit bir kabahatmiş gibi göstermesine müsaade etmeyeceğiz" diyor.

Tartışmaları önemli ve gerekli olduğu için devam ettireceklerini kaydeden Roth, "Söz konusu olan sadece Brüderle ya da hakkındaki makale değil, yaygın bir sorun olan günlük yaşamdaki seksizmdir" diye konuştu.

GAZETECİLER VE POLİTİKACILAR

Son tartışmalar gazeteciler ve politikacılar arasındaki ilişkilere de mesafe getireceğe benziyor. Hür Demokrat Parti Schleswig-Holstein eyaleti meclis grup başkanı Wolfgang Kubicki bu yöndeki ilk sinyali verdi. Kubicki, kadın gazeteciler dâhil olduğunda gelecekte görüşmelerin otel barlarında yapılmasından kaçınılacağını söyledi.

Döring ise “basın toplantıları dışında kayıt dışı özel görüşmeler artık yapılamayacaksa, o zaman bu format terk edilecektir” dedi. Döring, seyahat ya da taşıt yolculuklarında politikacılara eşlik edilmesinin de özel görüşme formatına girdiğini sözlerine ekledi. Bu sözler pek çok gazetecinin kulağına tehdit gibi geldi.

© Deutsche Welle Türkçe

Sabine Kinkartz / Başak Sezen

Editör: Beklan Kulaksızoğlu