Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Fransa’nın Burka ve Nikab yasağının insan haklarına aykırı olmadığına karar verdi.

Fransa'da 11 Ekim 2010 tarihinde "topluma açık yerlerde yüzün bir Burka (çarşaf) ya da Nikab (örtü) ile saklanmasını yasaklayan" bir kanun çıkarmıştı.

Pakistan asıllı bir Fransız kadın 'Şahsi özgürlükleri kısıtlanarak insan haklarına aykırı' olarak nitelendirdiği yasağı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınmıştı.

ANF'nin haberine göre, Strasbourg'da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Fransa'da geçerli bu kanunun "Birlikte yaşama objektifine uygun olduğu ve dolayısı ile insan hakları sözleşmesine aykırı olmadığına" karar verdi.

Kararda ayrıca kanunun Müslüman kadınların yüzü açık bırakan diğer özel giysiler giymelerine engel teşkil etmediği belirtilirken, inanca dayalı bir yasağında söz konusu olmadığı ifade edildi.

Bununla birlikte mahkeme, Fransa’nın ileri sürdüğü bazı gerekçeleri ise reddetti. Buna göre Fransa hükümetinin ‘kamu güvenliği’ ve ‘kimlik sahteciliği’ gerekçeleri geçersiz, zira hükümetin elinde bunu önleyecek başka olanaklar mevcuttur. Bu durumun sadece ‘toplu kamu güvenliği durumunda’ geçerli olabileceği, bu durumun burada söz konusu olmadığı kaydedildi. Cinsler arası eşitlik ile insani değerler gerekçeleri de reddedildi.