ABD Başkanı Barack Obama, Glamour Dergisi için, feminizme, cinsiyet kalıplarına bakış açısını ve kadın erkek eşitliği için yapılması gerekenleri anlatan bir makale kaleme aldı.

İki kız çocuğu babası olarak kızlarının yetişme dönemini, “onların yuvadan uçmaya hazırlanmalarını” izlediğini söyleyen Obama, kızları için hayatın büyükannelerinkine kıyasla gözle görülür şekilde daha iyi olduğunu söyledi. Obama, “Bunu sadece bir başkan olarak değil aynı zamanda bir feminist olarak söylüyorum” dedi.

"KREDİ KARTI İÇİN KOCAYA GEREK YOK"

Kadınların artık spordan uzay bilimlerine, Hollywood’dan yüksek mahkemeye her iş alanında var olduklarını söyleyen Obama, “Kadınların bedenleri, eğitimleri, kariyerleri, ekonomik durumları üzerine kendi seçimlerini yapma özgürlüklerini kazanmalarına şahitlik ettim. Bir kredi kartı için kocaya ihtiyaç duyulan günler geride kaldı. Evli ya da bekar, daha fazla kadın ekonomik özgürlüğünü kazandı” dedi.

“KENDİMİZİ DEĞİŞTİRMELİYİZ”

Kadınların beklentileri için tüm dünyada hala daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyleyen Obama, eşit işe eşit ücretten üreme haklarının korunmasına kadar pek çok konu üzerinde ilerlenmesi gerektiğini ifade etti.

“En önemli ve belki de en zor değişim kendimizde yaptığımız” diyen Obama, “Kadınların ve erkeklerin nasıl davranmaları gerektiğine dair kalıpları sürdürüyoruz. Çok küçük yaşlardan kızlara nasıl davranmaları gerektiğini söylüyor ve belki de onlara daha az değer veriyoruz. Cinsiyet şablonları hepimizi etkiliyor; cinsiyetimize, cinsel kimliğimize ya da cinsel yönelimimize saygısızlık anlamına geliyor” dedi.

OBAMA NASIL FEMİNİST OLDU?

Kendisinin de bir feminist olduğunu söyleyen Obama, bu özelliğinin nasıl şekillendiğini şöyle anlattı:

“Hayatımda en önemli kişiler hep kadınlar oldu. Gelişmekte olan ülkelerdeki kadınları güçlendirmek üzerine çalışan bekar bir anne tarafından yetiştirildim. Yetişmeme katkısı olan banka çalışanı büyükannemi izledim. Yoğun bir kariyer ve aile arasında denge kuran Michelle’i gördüm. Çalışan pek çok anne gibi o da beklentiler ve yargılarla nasıl denge sağlayacağı konusunda endişeliydi. Kızlarımız çok küçüktü ve ben sık sık evden uzakta çalışmak zorundaydım. Şimdi geriye dönüp baktığımda tüm yükün orantısız ve haksız bir biçimde Michelle’in omuzlarına bindiğini görüyorum. Ben de kadınların karşılaştığı benzersiz zorlukların farkında oldum. Feministliğim böyle şekillendi.”

“OĞULLARIMIZ GÖZYAŞI DÖKEBİLMELİ”

Toplumlar üzerindeki cinsiyet kalıplarının kaldırılması gerektiğin söyleyen Obama, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Kızlarımızı yetiştirirken onların ağırbaşlı, oğlanların ise iddialı olmaları gerektiği şeklindeki tutumumuzu değiştirmemiz gerekiyor. Kızlarımız eleştirebilmeli, oğullarımız da gözyaşı dökebilmeli. Kadınları cinsellikleri nedeniyle cezalandırırken, erkekleri ödüllendirme tutumunu değiştirmemiz gerekiyor. Sokakta yürüyen kadınlara ya da internet üzerinden flört ederken kadınlara taciz alışkanlığından vazgeçmek gerekiyor. Erkeklere, kadınların varlığının ve başarısının bir tehdit olarak hissedilmemesi gerektiğini öğretmeliyiz. Bebeğin altını değiştiren erkeği kutlamaktan vazgeçmeli, tam zamanlı babalık yapanları karalamamalıyız, çalışan kadınları cezalandırmamalıyız.”

“ERKEKLERİN DE SORUMLULUĞU VAR”

Cinsiyetçilikle mücadele etmenin erkeklerin de sorumluluğunda olduğunu söyleyen Obama, “Eşler, partnerler ve erkek arkadaşlar, çok çalışmalıyız ve eşit ilişkiler yaratmak için dikkatli olmalıyız” dedi.

ABD’de sonbaharda yapılacak seçimlerde 240 yıl sonra ilk kez bir kadının başkan adayı olduğunu söyleyen Obama, “Politik görüşünüzün bir önemi yok, bu Amerika için tarihi bir an. Bu, eşitlik için kadınların ne kadar zorlu bir yolculuktan geldiğini gösteren güzel bir örnek” dedi.

OBAMA’NIN MOTTOSU

Obama, 21. yüzyıl feminizminin, “Herkes eşit olduğunda, hepimiz çok daha fazla özgürüz demektir” düşüncesi üzerine kurulduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: NTV