Devletin, şiddet mağdurlarına hizmet vermek için kurduğu çağrı merkezi 183, 7 yıldır gece gündüz sadece bu konuda çalışan 'Aile İçi Şiddete Son!' kampanyası Acil Yardım Hattı’nı engellemeye başladı.

Hattın bildiği numaralarını bloklayan, yeni numaralardan arandıkça onları da engelleyen 183, görev tanımına ve yasaya aykırı bir şekilde, gelen ihbarların önünü kesiyor. Hattın çalışmasını sekteye uğratıyor.

Emel Armutçu'nun Hürriyet'te yer alan haberine göre, 183 de Acil Yardım Hattı numaralarını blokladı. Bilmediği numaralardan arandıkça, hepsini tek tek engelledi. Bakanlık yetkilileriyle yapılan yoğun görüşmeler de bir sonuç vermedi.

Oysa, yasalar gereği, şiddet, ihmal ve istismar vakalarını sadece resmi kurumlar değil her vatandaş ve kurum, sadece 183’e değil ASPB ve emniyetin tüm birimlerine bildirdiğinde işlem yapılma zorunluluğu var. Hiçbir yasada ya da ilgili yönetmeliklerde sadece 183’e bildirim yapılacağı yazılmıyor. Hukukçular, bu bloklamanın bir suç olduğunu belirtirken, Acil Yardım Hattı yetkilileri, her gün 1-3 kadının öldürüldüğü Türkiye’de, devletin işbirliğini neden reddettiğini, özveriyle yapılan bu çalışmayı neden engellediğini anlayamadıklarını söylüyorlar.