Birleşmiş Milletler'in (BM) kadın güvenliği ve kadınların erkeklerle eşit koşullardan yararlanmalarını sağlamak için hayata geçirdiği ''Kadın Dostu Kentler Projesi'' kapsamında 12 il ''kadın dostu'' olmak taahhütte bulundu.

Kadına yönelik ayrımcılığın her geçen gün arttığı düşüncesi ile BM'nin Türkiye'de yerel düzeyde kadın-erkek eşitliğini güçlendirmek için yürüttüğü ''Kadın Dostu Kentler Projesi'' kapsamında, İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'ın ardından Antalya, Bursa, Gaziantep, Malatya, Mardin ve Samsun da ''Kadın Dostu Kent'' olmak için taahhütname imzaladı.

''Kadın Dostu Kent Taahhütnamesi''ne göre yerel yönetimler, toplu taşıma duraklarına kadınların ''155 Polis İmdat'' hattını arayabilecekleri telefon veya çağrı sistemleri yerleştirecek, sokakları daha güvenli hale getirecek. Kentlerde çıkmaz sokak ve aşırı kıvrımlı yollar bulunmayacak, binalarda sağır (penceresiz) cephe olmayacak. Ayrıca MOBESE kameralarının sayısı da güvenliği sağlayacak şekilde artırılacak.

Otoparklarda ise girişe yakın yerler sadece kadınların kullanımına ayrılacak, mahallelerde kadınların istirahat etmesine, eğlenmesine ve bir araya gelişlerine imkan verecek alanlar oluşturulacak. Parklar herkes için güvenlikli olacak. Parklarda kadınların ihtiyaçlarını özgürce karşılayabilecekleri fiziki düzenlemeler yapılacak. Kentte sokaklar, meydanlar, otoparklar, çocuk oyun bahçeleri, parklar gibi alanların aydınlatması eksiksiz sağlanacak.

-ANTALYA'DA İLK ADIM ATILDI-

''Kadın Dostu Kentler Projesi''nin ikinci ayağında ''Kadın Dostu Kent Taahhütnamesi''ni imzalayan Antalya'da, hazırlıklar başlatıldı.

Antalya'da Valilik bünyesinde ''Kadın-Erkek Eşitliği Birimi'' kurulurken, başına da kadın personel getirildi. Aynı birim Antalya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde de kurulacak.

Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Kadın dostu kent, kadın hakları konusundaki farkındalığın, kadınların haklarının kabulünün ve kadın erkek eşitliği konusundaki kabulün eksiksiz olarak sağlanmasını hedefler'' dedi.

Projede, bir erkeğin günlük hayatını nasıl cesaretle, güven içerisinde, özgürce sürdürüyorsa kadınlar için de bunun eksiksiz olarak devlet tarafından sağlanmasının öngörüldüğünü belirten Seyman, Antalya'nın büyük ölçüde kadınların her türlü ihtiyacını düşünmüş ve düzenlemiş bir kent olduğunu ifade etti.

Seyman, ''Biz büyük ölçüde kadın dostu kent olma özelliklerini taşıyan bir kentte yaşıyoruz'' diye konuştu.

HABER7