Soma Davası’nda savcılık, mütalaasını sunmak için mahkeme heyetinden Manisa Cumhuriyet Savcılığı’nın “gizli” yürüttüğü “Sabotaj” soruşturmasının sonucunun beklenmesini istedi. Maden sahibi Can Gürkan’ın “İşimin başına dönmek istiyorum. İşçilerim var” sözleri üzerine ise salon karıştı. 

Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili 5’i tutuklu 51 kişinin yargılandığı davanın 20’nci duruşmasının ikinci oturumu, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Duruşmaya tutuklu sanıklar olan maden sahibi Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı ve Ertan Ersoy ile tutuksuz sanıklar katıldı. 
 
Duruşmayı, sanık ve mağdur avukatlarının yanı sıra yakınlarını kaybedenlerin aileleri ile birlikte Sosyal Haklar Derneği (SHD) ve HDP ve CHP temsilcileri takip etti. 
 
17 Ekim’de görülen son duruşma öncesi Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından İzmir Hakimliği’ne atanan mahkeme heyetinin yerine atanan Elbistan Ağır Ceza Hakimi Salih Pehlivanoğlu yönettiği dava, mağdur avukatlarının savunması ile başladı. 
 
SAVCI ‘GİZLİ’ SORUŞTURMANIN BEKLENMESİNİ İSTEDİ
 
Mağdur avukatlarının ardından dava savcısı mütalaasını, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sanık avukatlarının “Sabotaj” iddiası üzerine başlatmış olduğu soruşturmanın sonuçlanmaması nedeniyle sanıkların tutukluluk halinin devamı yönünde verdi. Esasa ilişkin mütalaasını vermeyen savcılık, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gönderdiği yazıda soruşturmanın “derdest” olduğunu belirterek, davanın seyrinin değişebileceği ihtimalinin göz önünde bulundurulmasını istedi. 
 
Mağdur aileleri ve avukatlarının tepkisi üzerine ise salonda kısa süreli gerginlik yaşandı. Avukatlar, faciadan günler sonra maden ocağına girilmesi üzerine bulunan sağlam bir pet şişesi nedeniyle yapılan bir başvuru üzerine Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir yıldır “gizli” yürüttüğü soruşturma nedeniyle mütalaa verilmediğini söyledi. Avukatlar, savcılığın gerekçesinin sanıkların korunduğu anlamı taşıdığını ifade etti. 
 
CAN GÜRKAN: İŞİMİN BAŞINA DÖNMEK İSTİYORUM’
 
Tutuklu sanıkların savunmasına geçilen duruşmada, maden sahibi Can Gürkan’ın savunmasına geçildi. 
 
Savunması sırasında kendisine söz verilmesi ve “gerçeklerin ortaya çıkması için çaba gösterildiği” iddiası ile mahkeme başkanına sürekli teşekkür etmesi dikkat çeken Gürkan, davanın devam ediyor olması ve “gerçeklerin açığa çıkmaması” nedeniyle önceki mahkeme heyetine suçlamalarda bulundu. Faciada sabotaj ihtimali üzerinde durulması gerektiği yönünde savunma yapan Gürkan, “4 yıldır tutukluyum. İşimin başına dönmek istiyorum. Tahliyemi talep ediyorum. İşçilerim var. Tutukluluğum sadece insanların içini ferahlatıyor” dedi. 
 
'KATİL' TEPKİSİ
 
Gürkan’ın bu sözlerine madenci yakınları tepki gösterdi. Bazı aileler, Gürkan’a “Katil” diye seslenirken, tepkilerin artması üzerine mahkeme heyeti duruşmaya 5 dakika ara verdi. 
 
Verilen aranın ardından mahkeme başkanı duruşma salonundaki aileleri müdahale etmemeleri konusunda uyarırken, Can Gürkan savunmasında "Biz ocağı devraldığımızda metan sorunundan bahsedilmedi" sözlerini yineledi. 
 
Duruşma diğer tutuklu sanıkların savunması ile sürüyor. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı