Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in geçtiğimiz hafta hem Türkiye’nin hem de 10’un üzerinde bankanın notunu düşürmesinin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan (BBDK) tepki geldi.

Dünya’dan Jülide Yiğittürk Gürdamar’ın haberine göre BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Moody’s’in geçtiğimiz haftaki not indiriminde siyasi yönün öne çıktığını savunarak, “Bankamız tarafından kullanılacak milli bir kredi derecelendirme kuruluşuna ihtiyaç duymaktayız” dedi.

Akben, kurulacak olan yapının uluslararası standartlara uyumlu olmasının ve bağımsız-tarafsız olarak kurularak faaliyetlerine devam etmesinin önemli olduğunu kaydederek, ulusal kredi derecelendirme kuruluşunu bu yıl içinde kurmayı hedeflediklerini açıkladı.

Kuruluşun yapısı ile ilgili de bilgi veren Akben, “Özel bir şirket olabilir ama şu anki yapıda zor görünüyor. Bankalarımız ortaklık şeklinde yapabilirler, şirketler de ortak olabilir. Kimsenin payının yüzde 10’u geçmemesini öngörüyoruz. Kredi Kayıt Bürosu’na benzer bir yapıda olabilir.” diye konuştu.

ULUSLARARASI DERECELENDİRME KURULUŞLARI NE YAPAR?

Kredi derecelendirme kuruluşları genel olarak bağımsız olarak çalışmakta olan, borçlunun kredi yönünden güvenilirliğini, borcunu zamanında ve düzenli ödeme kapasitesini ölçmeye yarayan, standart ve tarafsız görüş bildirmekte olan şirketlere denilmektedir.

Şirketlere ve ülkelere çeşitli notlar veren kredi derecelendirme kuruluşları, bu notlar sayesinde yatırımcılar için hangi ülkeye ve hangi şirkete yatırım yapmanın ne kadar risk taşıdığını göstermeyi amaçlar.