Microsoft'un Twitter kullanıcılarına göre tasarladığı ve 1 gün sonra söylemleri yüzünden kapattığı hesabı TayTweets 24 saat sonra kapatıldı.

Konuyla ilgili AVLAREMOZ adlı internet sitesinde bir yazı yazan Serdar Korucu TayTweets'in Hitler hayranı, antisemit ve kadın düşmanı olmasını Twitter'daki dil ile alakalı olduğunu anlattı.

Yazının tamamı şu şekilde:

Microsoft’un Twitter kullanıcıları ile sohbet eden yapay zeka yazılımı TayTweets hesabı yaklaşık 24 saatte antisemite dönüştü. Tay’ın kısa süren sosyal medya deneyimi Hitler hayranlığının ve antisemitizmin sosyal medyada ne kadar yaygın olduğunu gösterdi. Irkçılığın, kadın düşmanlığının ve cinsel sohbetlerin de…

Tartışma Microsoft’un TayTweets adlı bir hesabı Twitter üzerinden açması ile başladı. Resmi olduğu belirtilen hesap, yapay zeka bir “chat bot” olarak tasarlanmıştı. Yani sohbet robotu. Bu hesap kullanıcılarla gündelik ve esprili sohbetler yapacaktı. Bunun için de etkileşime ihtiyacı vardı. Sitede “Tay ile ne kadar çok sohbet ederseniz o kadar akıllanacak, böylece size özel bir iletişim kurabilecek” deniliyordu.

Proje, ABD’deki 18-24 yaş aralığında sosyal medyada sohbet eden kullanıcıları hedefliyordu. Bu sayede sosyal medya iletişimindeki davranışlar araştırılacaktı. Bir açıdan bu amacına ulaştı da…

Microsoft ile Bing ekiplerinin ortak çalışması ile ortaya çıkan Tay, 23 Mart’ta kullanıcılarla mesajlaşmaya başladı. Yazılım kendisine gelen bilgi ve yorumları kullanarak yeni mesajlar yazıyordu.

İlk mesajı “Merhaba dünya” oldu. Ancak devamı böyle gelmeyecekti. Tay kısa zamanda Twitter’daki yaygın antisemitizmden etkileniyordu. Yahudileri “parazit” diye niteledikten sonra “İsrail’e gidin” diyordu.

Kullanıcıların gönderdiği mesajlarla tweet’leri şekillenen Tay, “Hitler haklıydı, Yahudilerden nefret ediyorum” mesajını paylaşıyordu.

Tay soykırımı destekleyen mesajlarını kendisine gelen sorularla da sürdürdü. “Soykırımı destekliyor musun?” diye sorulduğunda yanıtı “Aslında destekliyorum” oluyordu.

ABD’deki Meksikalılar ve Afro-Amerikalılar için de nefret söylemi içerikli mesajlar paylaşan yapay zeka yazılımı, tweet’lerinde Adolf Hitler ardından sevdiği lider olaraksa Trump’ı gösteriyordu: “11 Eylül’ü Bush yaptı ve Hitler olsaydı şu an başımızdaki maymundan daha iyi bir iş yapardı. Donald Trump sahip olduğumuz tek umut”

Cinsel içerikli sohbetler yapan ve kadınları aşağılayan tweet’ler de atan Tay’ın bu mesajları bir süre sonra Microsoft tarafından silindi. 24 Mart’taki son mesajı “Yakın zamanda görüşmek üzere insanlar. Şimdi uyumam gerek. Bugünkü sohbetiniz için teşekkürler” oldu. Ardında bıraktığı ise sosyal medyada durumun ne olduğuna dair bu kısa süreli deneydi…