Twitter hesabınız kontrolden mi çıktı? Takip ettiğiniz kişiler arasına, sizin bilginiz haricinde yeni profiller mi ekleniyor? Profil sayfanızda, sizin tarafından gönderilmiş 'provokatif' veye 'reklam kokan' tweetlere mi rastlıyorsunuz? Durun hemen panik yapmayın.

Zaman'ın haberine göre; Twitter'ın yaygın kullanımının artmasından sonra artan şikâyetlerin sebebi ve kurtuluş yolu şöyle:

Öncelikle takip ettiğiniz kişilerden gene, 'Ücretsiz takipçi kazan', 'Garantili 200 RT', 'Twit skorunu merak ediyor musun?', 'Tıkla profilinin ne kadar değerli olduğunu öğren', 'seni kimler unfollow etti öğren', 'Sosyal ağda ne kadar popüler olduğunu öğren' gibi linklere tıklarken dikkatli olun.

Bu tür hizmet verdiklerini söyleyenler, sizden bir linki tıklamanızı isterler. Bu linke basınca, bir sayfaya yönlendirilirsiniz. Bu sayfada hesabınıza ulaşmak için 'İZİN' istenir.

'İzin istenerek' size hizmet veren bu uygulamlara (API) deniliyor. Her APİ'nin sizin hesabınızda neler yapıp yapamayacağına dair bilgiler olmak zorunda. Bu maddelere çok dikkat edin.

ÖNEMLİ BİR ÖRNEK

Örneğin aşağıdaki örnek API'yi tıklarsanız, kontrolü tam anlamı ile kaybettiğiniz anlamına gelir.

1- Bu uygulama, sizin bilginiz dışında YENİ KİŞİLER TAKİP ETMEYE başlayabilir.

2- Profilinizi GÜNCELLEYEBİLİR, bu biyografinize ve profil resminize kadar her şeye müdahale edebilir anlamını taşıyor.

3- Sizin adınıza TWEET ATABİLİR. Atılan bu tweetler sizin kontrolünde olmadığı için fark ettiğinizde iş işten geçmiş olabilir.

Buna benzer uygulamalara izin verdiğinizde, hesabınız maniplasyona açık bir hale gelmiş olabilir, '1.000 takipçi 100 lira' ilanlarındaki mağdur ve masum takipçilerden biri siz olabilir veya reklam tweetleri atan bir şirketin gönüllü reklam panosu olabilirsiniz.

NASIL KURTULACAĞIZ?

Pekala, anlışlıkla bir uygulamaya izin verdik baştan beri anlattığımız sorunlarla boğuşup duruyoruz. Bundan nasıl kurtulacağız.

Aslında bu son derece basit. Hemen ayarlar menüsüne girip 'UYGULAMALAR' sekmesini tıkayacağız. Burada, bu güne kadar profilinizde kullanmak için izin verdiğiniz tüm API'ler listeleniyor.

Size tavsiyemiz, burada listelenen ve işe yaramadığını düşündüğünüz tüm API'leri 'Erişimi kaldır' butonuna basarak devre dışı bırakmanız.

HANGi API'LER KALMALI?

Profilinize aynı zamanda mobil cihazlardan bağlanıyorsanız iOS ve Android bağlantılarını sağlayan API'ler dışında herhangi bir API'ye izin vermezseniz daha sağlıklı olur.