Twitter’ın kapatılmasının ardından AKP’li kurmaylar ve TİB bir açıklama yapmıştı. Açıklamada “Twitter Mahkeme kararlarını uygulamazsa yasağı kaldırmayacağız” denildi. Peki ne değişti de bu yasak kalktı?

Twitter’ın hala mahkeme kararı uygulamaması, size yazarların bilgilerini vermeyeceğiz açıklamasına rağmen siteye erişim yasağının kaldırılması hepimizi şüphelendirdi.

Bir anda sosyal medyada “bizi fişliyorlar” “IP’yi Twitter vermiyor ama Türk Telekom zorla alıyor” gibi paylaşımlar dönmeye başladı.

Bu olay malesef ki doğru. Bu durumu şu şekilde anlatmak istiyorum ;

Öncelikle cmd üzerinden twitter.com'a ping attık ve ping süresi yaklaşık olarak 200-220ms civarlarında idi. Bu Twitter gibi büyük bir site için inanılmaz yüksek bir rakam. Öyle ki google'a ping atmayı denediğimizde 12-13ms arası ping attığımızı düşünürsek 200'lerde atılan pingin aşırı yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Bu durumun ardından "tracert" komutu ile Twitter'a gönderilen bir paketin nerelere gittiğini test etmek istedik. Neticesinde bu pingin yüksek olması Twitter'dan kaynaklı bir sorun da olabilirdi. Bundan emin olmak için tracert komutu ile Twitter'ın paket verilerinin nerelere gittiğini ve ne kadar sürelerde gittiğini öğrenmek istedik. Bu konuda epey ilginç bir şey ile karşılaştık gönderilen bir paket verisi 10-25ms arası seyir ederken Ulus-incesu merkezine geldiğinde birden yükseliyor ve 1000ms gibi fazla bir süre çıkıyor. Daha öncesinden Google DNS'lerinin izlendiğini düşünürsek aynı işlemin Twitter üzerinde de yapıldığını düşünmekteyiz. Neticesinde 10-25ms arasında seyir eden paket gönderim süreleri birden 1000ms gibi bir rakama fırlaması normal bir durum değil.

Kaynak : www.webtekno.com