Sosyal medya sitesi Twitter, ABD hükümetinden gelen gözetleme talepleri ile ilgili detayları kamuya açıklama hakkını elde edebilmek için ABD Adalet Bakanlığı ve FBI’a dava açtı.

Hürriyet’ten Birce Bora’nın haberine göre, sitenin resmi blogunda Federal Mahkeme’de açıldığı belirtilen dava ile ilgili bir açıklama yayınlayan Twitter yetkilileri “Kimseye dava açmak zorunda kalmadan kullanıcılarımıza hakettikleri düzeyde bir  saydamlık sunmaya çalıştık, ancak başarılı olamadık” dedi.

Twitter bu dava sonucunda tam bir saydamlık raporu yayınlayabilmeyi ve kullanıcılarına hükümetten gelen “Ulusal güvenlik talepleri” ile ilgili detaylı bilgi verebilmeyi umduklarını söyledi. Twitter’ı temsil eden avukatlar ABD hükümetinden gelen gözetleme talepleri ile ilgili kamuya açıklama yapılamamasının ABD anayasasının birinci maddesine aykırı olduğunu iddia etti.

Tüm internet şirketleri gibi Twiter da  dünya genelindeki hükümetlerden gelen “gözetleme” talepleri ile ilgili yıllık raporlar yayınlıyor. Ancak yasal kısıtlamalar nedeniyle bu raporlar genelde oldukça muğlak oluyor ve kullanıcılar için önemli olabilecek bir çok detayı içermiyor.

 Twitter Temmuz ayında yayınladığı gözetim talebi raporunda, raporun yayınlanmasından önceki 6 aylık sürede tüm dünyadan hükümetlerin 2 bin 058 “gözetleme ve bilgi” talebinde bulunduğunu ve bu taleplerin %60’ının ABD hükümetinden geldiğini açıklamıştı.