Türkiye, Birleşmiş Milletler tarafından toplanan uluslararası bir internet forumuna ev sahipliği yaparken, uluslararası insan hakları kuruluşlarından Türkiye'nin internet ve ifade özgürlüğü karnesinin kırık notlarla dolu olduğu açıklaması geldi.

Uluslararası Af Örgütü, İzmir'de Gezi eylemleri sırasında twit atmaktan yargılanan 29 kişiyi hatırlatarak, suçlu bulunmaları halinde sosyal medya kullanıcılarını "düşünce mahkumu" sayacağını açıklarken, İnsan Hakları Örgütü (Human Rights Watch - HRW) da, Türkiye'nin internette ifade özgürlüğü konusundaki karnesinin "oldukça kötü" olduğunu söyledi.

Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin bir yandan İnternet Yönetişim Forumu'na ev sahipliği yaparken bir yandan da hükümetin Twitter'da eleştiri yapanları kovuşturmaya tabi tutması oldukça iki yüzlü bir durum" ifadelerini kullandı.

Türkiye 2-5 Eylül tarihleri arasında, Bİrleşmiş Milletler'in organize ettiği İnternet Yönetişim Forumu'na ev sahipliği yapıyor. Forumda internetin sürdürülebilirliği, sağlamlık, güvenlik, istikrar ve kalkınma gibi kamu politikaları tartışılıyor.

HRW'nin internet araştırmacısı Cynthia Wong, "Türkiye'deki hükümet partisi, politikalarına yöneltilen eleştirilere Internet sansürünü artırarak ve sosyal medya kullanıcıları hakkında soruşturma açarak yanıt verdi" dedi.

Wong, foruma katılan delegelerin Türkiye'nin internet hakları konusundaki "geriye doğru giden" yaklaşımına gözlerini kapamaması gerektiğini söyledi.

HRW Türkiye'ye internet sitelerini kapatmaktan vazgeçmesi, sosyal medya kullanıcılarını soruşturmaktan vazgeçmesi ve Anayasa Mahkemesi'nin yeni internet kanunundaki suistimale mahal veren hükümleri reddetmesi çağrısında bulundu. (BBC Türkçe)