Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Bursa’da yaptığı konuşmada ‘Twitter mivıttter kökünü kazayacağız” söyleminin ardından Başbakanlık Basın Müşavirliği “ Twitter’e erişimin engellenmesinden başka çare kalmayabileceği belirtilmektedir” diye bir açıklama yapmıştı.

Ve şu anda Türkiye’den popüler sosyal ağa erişmeye çalışanlar mahkeme kararını görmeye başladı.

TİB’in erişim engellemelerini aktardığı sayfada da 4 koruma tedbiri kararı yer alıyor.

Bazı kişiler DNS ayarlarındaki farklılık nedeniyle twitter’a ulaşabilirken çok sayıda kullanıcı ise twitter’a ulaşamıyor.

Başbakan şöyle demişti: "Şimdi bakın uluslararası komplolar bu işin içinde. Çok ilginç. Bu Twitterlar falan var ya şimdi mahkeme kararı çıktı, Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız. Efendim işte uluslararası camia şöyle der, böyle der, hiç beni ilgilendirmiyor. Türkiye Cumhuriyeti devletinin gücünü görecekler”

BAŞBAKANLIK'TAN YAPILAN AÇIKLAMA

Başbakanlık Basın Müşavirliği, Başbakan Erdoğan'ın Bursa'daki "Twitter, mwitter kökünü kazıyacağız" sözlerine açıklık getirdi.

“Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Bursa mitingindeki konuşmasında Twitter hususunda kullandığı ifadelerde, hukuki bir duruma işaret edilmektedir.

Halihazırdaki durumda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bazı linklerin kaldırılmasına ilişkin mahkemelerden çıkarmış oldukları kararların uygulanması konusunda Twitter yetkililerinin duyarsız kaldıkları bir süreç söz konusudur. Nitekim bu süreç zarfında mahkeme kararları doğrultusunda TİB gerekli girişimlerde bulunmuş, ancak Twitter yetkilileri bu taleplere duyarsız kalmıştır.

Mahkeme kararlarını umursamama, hukukun gereğini yerine getirmeme biçimindeki bu tutumda bir değişiklik gözlenmemesi halinde, vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için teknik olarak, Twitter'e erişimin engellenmesinden başka çare kalmayabileceği belirtilmektedir.

Başbakanımız da Bursa'daki konuşmasından bu olguya dikkati çekmiş bulunmaktadır”

AÇIKLAMADAN SONRA TWITTER ÇÖKTÜ

Başbakanlık'tan yapılan yapılan  açıklamadan sonra Twitter'a erişim kesildi.

Türkiye'nin büyük bir kesiminde Twitter'a ulaşımın sağlanamadığı belirtiliyor.

Ayrıca Twitter'ın mobil aplikasyonu da şu anda çalışmıyor.

BTK'nın site bilgileri sorgu sayfasında www.twitter.com adresi sorgulandığı zaman site hakkındaki alınan mahkeme kararları ile birlikte "TİB tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır" ibaresi yayınlanıyor.

TWİTTER'A NASIL GİRİLİR?

DNS ayarlarında aşağıdaki şekilde değişiklik yapılarak twitter'a girilebileceği öneriliyor:



WİNDOWS 7 İŞLETİM SİSTEMİNDE DNS DEĞİŞTİRME İŞLEMİ

Twitter'a kullanıcılar DNS değişikliği ile girebiliyor. İnternetle ilgili yeni yasal düzenlemedeki alt yapının henüz kurulamamış olması nedeniyle TİB, mahkeme kararını sadece Türkiye'deki DNS'ler için uyguladı. Kullanıcılar, DNS değişikliği yaparak twitter'a ulaşabilir.

Twitter kapatıldı, kullanıcılar DNS değişikliği yaparak siteye ulaşmaya çalışıyor. Peki DNS değişikliği nasıl yapılır? İşte cevabı;

İlk olarak bilgisayarımızı açıyoruz. Ardından “Başlat“a tıklayıp “Denetim Masası“nı açıyoruz. Denetim Masası’nı açtıktan sonra Ağ ve İnternet bölümünden “Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle”ye tıklıyoruz.

Daha sonra karşımıza ekranın sol tarafında bulunan “Bağdaştırıcı ayarlarını değiştirin”e tıklayın.

Açılacak yeni ekrandan Ağ bağlantınıza sağ tıkladıktan sonra “Özellikler”e tıklayın.

Ağ bağlantınızın özelliklerine tıkladıktan sonra gelen sayfadan “İnternet Protokol sürüm 4 (TCP/IPv4)” bölümüne bir kez tıklayın. Ardından “Özellikler” butonuna tıklayın.

İnternet Protokol sürüm 4 (TCP/IPv4) özelliklerine tıkladıktan sonra gelen sayfadan “Aşağıdaki DNS sunucularını kullan” seçeneğini seçiyoruz.

Resimdeki DNS’leri yazıyoruz ve Tamam seçeneğine tıklıyoruz. Yani DNS ayarlarınızı 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 olarak düzenleyerek twitter.com'a erişebilirsiniz.

DNS ayarlarınızı nasıl değiştireceğinizi bilmiyorsanız http://dnsayari.net/resimli-dns-degistirme/ bu bağlantıdan bakabilirsiniz.

VPN Chrome Uygulaması

Chrome tarayıcınıza http://goo.gl/9nP4QG bağlantısındaki eklentiyi yükleyip farklı ülkeler seçerek erişebilirsiniz.