Sosyal ağlar daha fazla insana ulaştıkça, haliyle kullanıcıların daha fazla içerik üretme motivasyonu da hızla artıyor. Facebook’un yayımladığı son şeffaflık raporuna göre 2014 ilk yarısında hükümetlerin talepleriyle kaldırılan içerik sayısı bir önceki yılın son yarısına göre %19’luk bir artış göstermiş.

Yalnızca ülkemizde değil, bütün dünyada ‘içerik kaldırma talepleri’nin arttığını söylemek mümkün. Sadece 2014 Haziran ve Temmuz ayları arasında hükümetler tarafından 34.946 talep gönderilmiş. Bu taleplerde hesap bilgileri, IP adresleri ve mesajların da iletilmesi istenmiş.

Facebook, içeriğin kaldırılmasını talep eden toplam 83 ülkenin 15’inin talebini kabul ettiğini açıklıyor. En çok içerik kaldırılan ülke, 4960 kaldırılan içerikle Hindistan’ken, Hindistan’ı 1893 içerikle Türkiye ve 1773 içerikle Pakistan izliyor. Taleplerin içerikleriyse Hindistan ve Pakistan için çoğunlukla ‘dinleri ve ülkeleri eleştirmek’, Türkiye’de ise ‘Atatürk’ü eleştirmek’ olarak belirtiliyor.

İşin ilginç yanı bu listedeki dördüncü ülke olan Almanya. Pakistan’dan sonra en çok içerik kaldırılan ülke olan Almanya’nın sadece 34 içeriği Facebook tarafından kaldırılmış. Almanya’yı ise 29 içerikle Rusya, 15 içerikle İsrail izliyor. Aradaki büyük uçurumun sebebi, AB ülkelerinin sosyal medyadaki içeriklerle fazla ilgilenmedikleri ya da bu talepleri iletmenin bir nevi ‘sansürcülük’ olduğunu düşünmeleri olabilir. Rusya’nın ise Facebook kullanıcı sayısı zaten oldukça düşük. (Kaynak: sosyalmedya.co)