Trollerden dolayı sosyal medyada görüşlerinizi paylaşmaya korkuyorsanız, başarılı olmuşlardır. Ciddi troller pişmanlık duymazlar.

Gazeteduvar’dan Seran Vreskala trollerle başa çıkmanın yollarını yazdı:

Eğer aktif bir sosyal medya kullanıcısı iseniz, trollere karşı kesinlikle bir savunma mekanizması geliştirmeniz gerekiyor.

Vikipedia trolü şöyle açıklamış: internet’te insanların keyfini kaçırmak, münakaşa başlatmak için tohum ekmeye çalışan kişi.

‘Troller’ adı İskandinav halk öykülerindeki korkunç cücelerden geliyor.

Araştırmalara göre trollemeyi maddi bir kazanç olarak yapmıyorlarsa, troller genelde depresif, ilgi açlığı çeken, kızgın, üzgün, kıskanç ve narsist kişilerden oluşuyor.

Trollemek ise dünyanın en kolay işi. Bunun için tek gereken güvenli ve izole bir mekan… Sorun çıkarmak için internette dolaşmaya çıktıklarında, bilgisayar ekranlarının, sahte hesaplarının veya Avatar kimliklerinin ardına gizleniyorlar; bu yüzden de kendilerini güvende ve rahat hissediyorlar. İşlerini bitirdiklerinde bir bedel ödemedikleri için hayatlarına rahatça devam edebiliyorlar. Bu yüzden trollemek, pek çok korkak insanın kendisini güçlü hissetmesine sebep olabiliyor.

‘MİSİLLEME YAPMAKTAN KAÇININ

Öncelikle bilmeniz gereken şey, bir trolle asla baş edemeyeceğiniz ve hiçbir koşulda kazanamayacağınız… Onlara karşı misilleme yapmak, onların ilgiye olan çocuksu açlıklarını daha da tetikleyecektir. Trollerin hedefleri olan kişilerle aralarındaki ilişki, sanal olarak en toksik ilişkilerden biridir. Troller, kavga etmek için avlanmak üzere internette dolaşırlar ve eğer siz hazırladıkları tuzağa düşerseniz, kendinizi bir anda hayatınızda hiç görmediğiniz bir insanla ateşli bir tartışmanın ortasında bulursunuz. En kötüsü de argüman ne kadar alevlenirse, o kadar trol peşinize düşecektir. Bir trol başarılı olduğunda, diğerleri hevesle onu takip eder. Aynı avın peşine düşmüş yırtıcı hayvanlar gibi… Trollerle başa çıkmanın yalnızca üç güvenilir yolu var; onlar da izleyicileri ortadan kaldırmak, güç kazanmalarına engel olmak ve aradıkları ilgiden mahrum bırakmak…

Eğer bir trolün hedefi olduysanız, ağzının payını vermek için had bildirmenin nasıl bir haz olduğunu biliyorsunuzdur. Her ne kadar bu kendinizi iyi hissettirse de bu boşa harcanmış bir çabadan ibaret olacaktır. Ciddi troller eleştirilere ve mantıksal argümanlara karşı bağışıklık gösterirler, dolayısıyla ne yaparsanız yapın bir trolü incitemezsiniz ve onlarla asla rasyonel bir tartışmaya giremezsiniz.

Bir trol sizi kışkırtmaya çalışırsa, direkt onları görmezden gelin. Harcayacağınız zamana ya da yaşayacağınız duygusal sıkıntıya değmez. Yazacakları hiçbir şeyi kişisel algılamayın. Son sözü onlara bırakmanın ne kadar zor olduğunu tahmin ediyoruz, ancak unutmayın ki siz cevap vermeye devam ettikçe onlar kazanacaktır.

Bir trolün gerçekte acı çeken biri olduğunu ve kendisini bu acılardan uzaklaştırmaya çalıştığı için bunu yaptığını ve sizinle uğraşırken kendisini daha iyi hissettiğini unutmayın. Mümkünse yazdıklarına gülüp geçin ve insanların internette hiç tanımadıkları yabancılara hakaret etme ihtiyacı hissetmesinin ne kadar üzücü olduğunu düşünün. Bu onlara karşı bir empati duygusu geliştirmenizi sağlar.

‘TROL PİŞMANLIK DUYMAZ’

Ciddi troller normal insanlar gibi pişmanlık duymazlar. Sosyopat eğilimleri vardır ve buna göre başkalarına zarar vermekten keyif alırlar. Devamlılık gösteren trolleri mutlaka sistem moderatörlerine bildirin. Yeterli sayıda kişi trolü şikayet ederse, denetçiler harekete geçerek rahatsızlık veren kişiyi sistemden atar veya IP adresi engellenir. Bunun en iyi tarafı da o yorum yapmaya devam ederken, gönderileri kimse tarafından görülmez ama kendisi bunu bilmez. Moderatörlerin bu hareketine ‘muting’ yani sesini kısmak deniyor.

Eğer bu trollerden dolayı sosyal medyada görüşlerinizi paylaşmaya korkuyorsanız, bu onların başarılı olduğunu gösterir. Yaratmak istedikleri terörü sağlamışlardır. Bu hazzı onlara vermemek adına, mutlaka onlarla savaşın ve şikayetçi olun. Yaşam alanı daralan trol, kendisine başka habitatlar arayacaktır.

Trollerin sınırlı, bozuk ve argodan oluşan bir kelime dağarcığı vardır. Sizin ise en büyük silahınız mizahınız olacaktır. İlle cevap vermek istiyorsanız, mutlaka esprili ve onları takmayan bir dil kullanın. Umursamadığınızı nazik bir dille gösterin çünkü troller hakaretlerden beslenir. Onları ne kadar çok aşağılarsanız o kadar güçlenirler.