Araştırma kuruluşu Brookings Enstitüsü’nün verilerine göre Temmuz 2015 ile Haziran 2016 arasında Türkiye’de toplam 66 saat internet yasaklandı. Bunun ülkeye maliyeti ise yaklaşık 35.1 milyon dolar. 

Türkiye’de yaşanan gelişmeler nedeniyle zaman zaman hükümet eliyle internet hızı ya düşürülüyor ya da tamamen erişime kapatılıyor. Bunun son örneği, dün yaşandı. HDP’li siyasetçilere operasyonun ardından Twitter, YouTube ve WhatsApp gibi sosyal paylaşım ve mesajlaşma sitelerine erişim engellendi.
Son olaraksa kullanıcıların engellenen adrese ulaşmalarını sağlayan VPN servislerinin engellenmesi için operatörlere talimat gönderildi.

MALİYETİ 35 MİLYON DOLAR

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın haberine göre internet yasaklarının ülkeye maliyeti yüksek.

ABD merkezli araştırma kuruluşu Brookings Enstitüsü’nün verilerine göre Temmuz 2015 ile Haziran 2016 arasında ülkede farklı zamanlarda toplam 2.75 gün internete erişim engellendi. Buna göre yasakların ülkeye maliyeti 35.1 milyon dolar.

Vergi kayıpları, çalışanların üretkenliği ve şirketlerin itibar kaybı gibi etkenler hesaplanmadan oluşturulan verilere göre yasaklamalar dünya ekonomisine 2.4 milyar dolara mal oldu.



“HABERLEŞME ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI”


Öte yandan, Engelliweb verilerine göre ise şu an Türkiye’de erişime engelli toplam alan adı sayısı 113 bin 146.

Türkiye’de ilk defa dün engellenen WhatsApp’sa daha önce İran ve Brezilya’da ülke çapında engellenmişti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, dünkü engellemelerle ilgili, “Sosyal medya platformları hakkında verilmiş bir erişim engelleme kararı yok” dedi.

Hukuki dayanağı olmayan engellemenin ifade ve bilgiye erişim özgürlüğü ile haberleşme özgürlüğüne aykırı olduğunu belirten Prof. Dr. Akdeniz, “Sadece sansürleme olarak değil aynı zamanda tüm haberleşme imkânlarını felç eden böyle bir uygulamanın demokratik toplumlarda kabul edilmesi mümkün değildir. Zaten demokrasiden bahsedecek pek bir şey de kalmadı” diye konuştu.