Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun, Twitter sayfasından Reine katliamcısının işkence görmüş resmini yayınlayarak Türk polisine teşekkür etmesi büyük tepkilere neden oldu.

Yılbaşı Gecesi Reina’da gerçekleştirilen ve 39 kişinin yaşamına mal olan silahlı saldırının faili olarak duyurulan Özbek asıllı Abdülgadir Masharipov geçtiğimiz günlerde polis tarafından gerçekleştirilen bir operasyonla sağ olarak yakalanmıştı. Esenyurt’taki bir evde üç kadınla birlikte yakalanan Masharipov’un, yakalanıp etkisiz hale getirildikten sonra saldırıya uğrayıp dövülmesine ait görüntüler kısa süre içinde medya ve sosyal medyada yayınlanmaya başladı. Bu görüntülerin ve saldırganın linç edilmeye çalışılmasının normal bir olaymış gibi sunulması, işkence ve yaşam hakkına yönelik ihlallerin meşrulaştırılmaya çalışıldığı eleştirilerini beraberinde getirdi.

Başta insan hakları savunucuları ve hukukçular olmak üzere pek çok kişi zaten yakalanıp etkisiz hale getirilen Reina saldırganına yapılan saldırıyı eleştirirken, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Twitter’daki paylaşımı bu tartışmaları daha da büyüttü. Metin Feyzioğlu saldırgana şiddet uygulanması üzerine tek bir kelime yazmazken, Masharipov’un şidette maruz kalmış yüzünü yansıtan fotoğrafı yayınlayıp üstüne “Emniyet Teşkilatımızı yürekten kutluyorum. İşte Türk polisi diye“ not düşmüştü.

Metin Feyzioğlu’nun bu paylaşımına yine sosyal medyadan pek çok tepki geldi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı kendi Facebook sayfasından Feyzioğlu’nun Twitine atıfta bulunarak “Sayın @metinfeyzioğlu yakalanan henüz "şüpheli", işkence de mutlak yasak!“ paylaşımında bulundu.

Eleştiriler üzerine dün yine Twitter sayfasında bir paylaşımda bulunan Feyzioğlu şunları söyledi:

“Öküz altında buzağı aramayı, satır arası okumaya çalışmayı bırakın. Azılı terörist rica ederek yakalanmaz. (...) Türkiyeyi tehdide kalkışan katili yakalayan Türk polisiyle gurur duyuyorum. Siz de deneyin. Hiç iş yapmadan sadece eleştirmek, yapılan işe sövmek, toplumdan böylesine kopuk yaşamak zor olsa gerek. Neredeyse üzülecek bazıları, terörist yakalandı diye“.

CEMİL BARLAS: AHLAKİ SAKINCA YOK

Öte yandan Reina saldırganının yakalanmasından sonra AKP’li yazar Cemil Barlas da attığı twitte "Katil, çocuğu ile yakalanmış. Katili konuşturmak için o çocuk da ne şekilde kullanılması gerekiyorsa kullanılmalı. Ahlaki sakınca yok" demiş ve bu paylaşımıyla çocuğa işkence yapılmasını teşvik ettiği eleştirilerine maruz kalmıştı.

Cemil Barlas daha önceden de “Kobani’de ben artık IŞİD’çiyim” açıklamasıyla büyük tepki toplamıştı. (Ş. Murat Özten / Demokrat Haber)