Tüm ülkeye yayılan Gezi Parkı direnişinde adından sıkça söz ettiren TOMA’ların ardından bu kez de Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) geliyor.

Cumhuriyet’ten Fırat Kozok’un haberine göre, bu ekipler, olaylara müdahale ederken suç soruşturmasına destek sağlayacak verilerin sağlanması için adli makam ve kolluk birimleri ile koordineli hareket edecekler. Asker ve polisin görev alanına “siber saldırılara karşı savunma” da eklenecek.

Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Planla son dönemde özellikle RedHack’in eylemleriyle dikkat çeken sanal saldırılara karşı kapsamlı bir çalışma yürütülecek. Eylem planında yer alan bazı başlıklar şöyle:

* Türkiye’yi etkileyecek tehditlere karşı, 7/24 müdahale esasına göre çalışacak “Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM)” kurularak, USOM’un koordinasyonunda çalışacak sektörel “Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME)” oluşturulacak. Sektörel SOME’ler siber olaylara müdahalenin yanı sıra kendisine bağlı SOME’lere ve ilgili olduğu sektöre özel bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri yürütecek. Kurum ve kuruluşlar bünyesinde de sektörel SOME’lerin koordinasyonunda çalışacak SOME’ler kurulacak. USOM ve SOME’ler olaylara müdahale ederken suç soruşturmasına destek sağlayacak verilerin sağlanması için adli makam ve kolluk birimleri ile koordineli hareket edecekler. USOM ulusal temas noktası olarak diğer ülkelerin eşdeğer makamlarıyla ve uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliği yapacak.

* Orta ve uzun vadede siber güvenlik alanında yeterli sayıda ve yetkin insan kaynağı oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapılacak. İlk, orta, lise öğretimi ve yaygın eğitim ile yükseköğretimde siber güvenlik konusunun yer alması için düzenlemeler yapılacak.

* Emniyet, jandarma ve Genelkurmay’ın sorumluluğunda iki yılda bir ulusal ya da uluslararası niteliğe sahip siber güvenlik tatbikatları düzenlenecek.

* Türk Dil Kurumu tarafından 2014 yılında siber güvenlik terimleri sözlüğü oluşturulacak. Siber güvenlik konusunda doktora ve yüksek lisans yapmaları için öğrencilere burs verilmeye başlanacak.

'GEZİ' SİBER SALDIRILARI ATEŞLEDİ

Siber Güvenlik Kurulu’nun ikinci toplantısı da dün yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bir gazetecinin “Gezi olayları süresince ülkenin kritik altyapılarına siber saldırılar düzenlendiği” yönündeki açıklamasını anımsatması üzerine şunları söyledi:

“Zaman zaman bu tip saldırılar gerçekleşiyor ama geçen iki üç hafta içerisinde burada bir yoğunluk gözlendi. Buna yönelik de USOM faaliyete geçtiği için çok seri bir şekilde gereken tedbirleri aldı ve herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bu ve buna benzer sanal âlemden yapılabilecek saldırılar bitecek değil. Bu gelecek zaman içinde daha da artacaktır. Bu küresel bir tehdittir.”