Kamuoyunda oldukça tartışılan ve kimi kesimler tarafından ‘internete sansür’ olarak yorumlanan tartışmalı internet yasası TBMM’de kabul edildi.

‘Ne olacak şimdi’ dedirten bu yeni dönemle birlikte internet kullanıcıların aklına 'sansürsüz internet hala mümkün mü?' sorusu geliyor.

Bilişim sektörü yetkilileri internette yeni döneme tepki göstermekle birlikte, “Bu yasa da geçer ama kağıt üstünde kalır. İnternete yasak olamaz, kullanıcı bir yolunu bulur” görüşünde.

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, “Şu andaki durumun sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum” diyerek yasaya olan tepkisini yineledi. Menteş, 5651 yasasının ilk çıktığında da çok tartışıldığını belirterek, “O zaman da özellikle tanımlanan suçlar konusunda çok tepkiler gösterilmişti. Daha sonra görüldü ki yasanın o haliyle uygulanabilirliği olmadı. Tepkiyle çıkan yasa adeta kağıt üstünde kaldı” dedi.

AB: TÜRK HALKI BUNU KABUL ETMİYOR

TBMM’de kabul edilen tartışmalı internet yasasına Avrupa Birliği’nden ilk tepki geldi. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Brüksel’de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Söz konusu kanun buradaki endişeleri artırıyor. Yasa bu haliyle ifade özgürlüğüne çeşitli kısıtlamalar getiriyor” dedi.

AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin sözcüsü Stano, aday ülke konumundaki Türkiye’nin, bu yasayı “Avrupa standartlarına göre revize etmesi gerektiğini” ifade etti. Stano, “Türk halkı daha fazla bilgi ve şeffaflığı hak ediyor. Daha fazla kısıtlamayı değil” dedi.

AB’nin son dönemde defalarca bu ve diğer yasa değişikliklerinin Avrupa normlarına uyması gerektiği konusunda açıklamalarda bulunduğunu belirten Stano, “Bu konular Sayın Füle’nin Türk mevkidaşıyla yaptığı görüşmelerde sürekli ele alınıp tartışılıyor” ifadesini kullandı. Stano, Brüksel’in Türkiye’nin üyelik kriterlerine ne derece uyduğunu çok yakından takip ettiğini sözlerine ekledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı iki hafta önce Brüksel’de ağırlayan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da yasayı Twitter’dan eleştirdi. Konuyla ilgili bir tweet atan Schulz, “Hükümetin internet üzerindeki kontrolünü artıran kanunun Meclis’ten geçmiş olması, zaten boğucu olan basın hürriyeti ortamı açısından geri adımdır” dedi.

AİHM’E GİDECEK

Düzenlemenin muhalefet partilerince AİHM'e götürüleceği tahmin ediliyor.

YASAKLAR NASIL DELİNEBİLİR?


Dünya çapında internet sansürleriyle başa çıkmanın en basit yolu Virtual Private Network (VPN) olarak biliniyor. Bu servisler, kullanıcıların fiziken Türkiye’de, ruhen ise başka bir ülkede olmasını sağlıyor.

VPN servisleri, teknoloji meraklıları için kolay bir seçenek olsa da sıradan internet kullanıcıları kullanabilmekte biraz zorlanabilir. Abone olunması gereken bu servislerde web tarayıcısı VPN servislerinin adres çubuğu kullanılıyor.

Buraya yazılan adreslere, engellenmiş olsa dahi bağlanabiliyor. İnternet kullanıcılarının bir bakıma can simidi olabilecek birçok VPN servisi bulunuyor. Şu anda en popüler VPN servisleri arasında ‘AceVPN’ adlı servis bulunuyor. Bu VPN servisi ile Amerika, Kanada ve Avrupa’da farklı sunucular üzerinden engellenmiş içeriklere bağlanabilmek mümkün. Diğer seçenekler ise ‘Tor’ veya ‘Mask Surf’ adındaki servisler. Kullanıcılar, bu servislerle IP adreslerini gizleyerek Türkiye’de veya dünyadaki engellenmiş içeriklere ulaşabiliyor. Bu yönteminde ücretli paketleri bulunuyor ve kullanıcılar sınırsız olarak engellenmiş içeriklere ulaşabiliyor. (haberayna)