'Unutulma hakkı' olarak olarak tanımlanan, Avrupa Birliği ülkelerinden gelen Google'ın arama sonuçlarından silinme talepleri her geçen gün artıyor. Mayıs ayından bu yana 500 bin URL için bu talep yapıldı.

Arama motorundaki bilgileri silme olarak tanımlanacak 'unutulma hakkı'nı kullananların sayısı her geçen gün artıyor. Google'ın açıkladığı son rapora göre Mayıs ayında başlayan uygulamada 145 bin talep alındı. Bu taleplerle ilgili 498.737 URL adresinin silinmesi istendi.

Google ise bu taleplerden yüzde 41.8'e tekabül eden 171.135 adedini kaldırdı. Geri kalan taleplerle ilgili olan URL'ler ise halen arama sonuçlarında çıkıyor.

Google'ın açıkladığı unutulma hakkı talep raporuna göre AB üyesi ülkeler arasında 29 bin 10 talep ve 89 bin 277 URL ile Fransa birinci sırada. Onu ise 25 bin 78 talep ve 88 bin 973 URL ile Almanya takip ediyor.

Google, kaldırılan arama sonuçlarının en çok etkilediği siteleri de açıkladı. Buna göre Facebook 3353 URL ile birinci sırada yer alıyor. Onu 3289 URL ile profileengine.com ve 2398 URL ile YouTube takip ediyor.

Avrupa Birliği Adalet Mahkemesi, Mario Costeja González tarafından Google İspanya aleyhine açılan bir davada arama sonuçlarından bazı bilgilerin çıkarılabileceğine karar vermişti.

Bunun için Google'ın talep toplamasına da karar veren mahkeme sayesinde AB üyesi ülkelerde yaşayanlar kendileri ile ilgili bazı sayfaların arama motorundan kaldırılmasını talep etmeye başladılar.

Ancak bu sayfalar internetten kaldırılmıyor. Sadece Google aramalarında çıkmıyor. Türkiye AB üyesi olmadığı için bu hizmetten faydalanamıyor. Açıklanan raporun tamamına Google'ın internet sayfasından ulaşılabiliyor.