Twitter fenomeni Fuat Avni ismi sosyal medyada yazdıkları ile gündemdeydi, çokça haber oldu. Popülaritesi seçim öncesi tavan yapsa da seçim sonuçlarından sonra inandırıcılığı daha çok sorgulandı.

Hele seçim anketi diye büyük iddialarla yayınladığı oy oranları tepetaklak çıkınca kendisiyle çok dalga geçildi.

Yazdıkları Fethullah Gülen Grubu’ndan bir isim olduğunun izlerini taşıyor. İddialarının bazıları çok ciddi ve inandırıcı görülürken bazılarının manipülasyon olduğu düşünülüyor.

Ancak Başbakan Erdoğan hakkında yazdıkları ilgi çekmeye devam ediyor.

Kürdistan24.org merak edilen o isime, Fuat Avni'ye ulaştı ve Türkiye'nin gündemini meşgul eden o isimle bir söyleşi yaptı.

İşte Fuat Avni'nin sorulara verdiği yanıtlar:

@Fuatavni SEÇİM SONUÇLARINI DEĞERLENDİRDİ

- Seçimlerin ortaya çıkardığı sonuçla sizce Türkiye nereye gidiyor?

a) Muhafazakâr orta sınıf acziyetini giderecek ve özdeşim kuracak bir lidere ihtiyaç duyuyor. Erdoğan'ı zihinlerinde buraya konumlandırmışlar. İlginç bir şekilde kutsuyorlar. b) Ekonomik kaygılar ve istikrar isteği ahlâki değerlerin ve özgürlük taleplerinin çok önünde yer alıyor. c) Her iki maddeyi meydanlardan Erdoğan ısrarla vurgularken yandaş medya da bu minvalde yayın yaparak algıyı istedikleri gibi şekillendirdi. Türkiye seçim sonucunda kesin bir şekilde ikiye ayrıldı, kutuplaştı. Yukarıdaki kriterleri temel unsur sayan Erdoğan sevenleri ve özgürlük evrensel hak ve hukuk taraftarı olan daha geniş açıdan dünyayı okuyabilen Erdoğan karşıtları hatta nefret edenleri. Kimse farkında olmasa da merkez sağın klasik seçmenleri, ilk kez kesin çizgilerle bu seçimde birbirinden ayrılmış oldu.

Ekonomik verilere gelince -kısa zaman içinde sıcak paranın etkisi kırılacağından, özelleştirme denizi tükendiğinden, hukuk katledildiğinden yabancı yatırımlar duracağından- kısa zamanda kötüleşecektir. Şahsen siyasi ve ekonomik durumu sağlıklı bulmuyorum.

@Fuatavni ABD TÜRKİYE İLİŞKİLERİ İÇİN NE DEDİ?

- Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası ilişkilerinde bir değişiklik öngörüyor musunuz? Bu bağlamda ABD-Avrupa Birliği (AB)-İran-Irak ile ilişkileri nedir? Bu ilişkiler Suriye meselesine nasıl etki edecek?

Erdoğan kazandığı bir seçim sonrası ilk kez Obama ve Avrupa liderlerinden tebrik telefonu almadı. 'Değerli yalnızlık' gerçek oldu. Zaten Mısır, Suriye konusu başta olmak üzere alınan yanlış kararlar doğrultusunda uluslararası arenada Türkiye etkinliğini kaybetmişti. Nükleer anlaşma sağlanmasıyla beraber bölgenin yeni ağabeyi İran olurken, Suriye'de El-Kaide'ye açık destek veren Türkiye oyunda devre dışı kaldı. Suriye ile savaş adına her türlü planı yapan hükümet, uluslararası hiçbir müttefikini ikna edemedi. Yakın zamanda ABD konusunda Erdoğan çok şiddetli eleştiriler getirerek ipleri koparabilir. AB konusunda zaten ipler koptu.

AB; HSYK değişikliğine, Twitter ve Youtube yasaklarına tepkisi gösterdi. Ki AB artık, Türkiye'yi kendi sınıfında ve sütatüsünde görmüyor. İran konusuna gelince; kirli para trafiğinde ve birçok politik konuda elleri İran'a mahkum. İran ne derse, hatta ne emrederse mevcut hükümet yapmak zorunda. Hatta hükümetin kirli sermayesini ve para tarifiğini çok iyi bildiğinden Babek Zencani İran'ın elinde en önemli koz olarak duruyor. Suriye ile askerin tavrı net olmasaydı savaşa girilmesi kaçınılmazdı. Türkiye yalnızlaştıkça Suriye politikasını sertleştirecek. Kendilerince AB ve ABD'yi bu sert Suriye politikasıyla eski müttefik çizgiye çekmeye çalışacaklar. Başarılı olmalarıysa imkansız.

@Fuatavni'YE GÖRE FETHULLAHÇI-AKP KAVGASI

- AKP ile Gülen arasındaki çatışmanın temel sebebi nedir? Bu çatışma nasıl bir seyir izleyecek?

Gülen cemaati dünyanın dört bir yanına dağılmış müesseseleri olduğundan çok hassas hareket etmek zorunda. Erdoğan Hükümeti'nin El-Kaide'ye yardım edip Halid Meşal- Yasin El-Kadı gibi figürlerle iş yapması, hükümeti teröre destek veren ülkeler sınıfına sokunca, uluslararası diplomaside ciddi şekilde eleştirildi. AKP farkında olmasa da dünya üzerindeki birçok ülke, AKP'nin son zamanlardaki politikalarını asla benimsemiyordu. Gülen cemaatindekiler hükümete bunu yüksek sesle söyleyince rahatsızlığa neden oldu. Zaten Erdoğan etrafındaki dar kadro, Erdoğan'a tek rakip olarak Gülen Hareketi'ni gösteriyordu. Hatta Erdoğan'ı 'halife' olduğuna ve bütün cemaatlerin kendisine biat etmesi gerektiğine inandırmışlardı. 2010 yılından itibaren Gülen Hareketi'ne yakın olduğu bilinen herkes fişlenip pasifize edilmeye başlamıştı. İçeride hükümetin sert ve dışlayan tavrı, dışarıda AKP'nin politikalarının bedelini okulların ödeyeceği endişesi, Gülen Hareketi'ni AKP'den kopardı.

@Fuatavni'YE GÖRE ERGENEKONCULARLA ERDOĞAN NEDEN UZLAŞTI?

- AKP'nin Ergenekon'la ilişkilerini düzeltme çabalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

AKP'nin tabanının Ergenekon'a bakışında değişen çok bir şey yok. AKP üst yapısı Ergenekon konusunda, yargının ve hakimlerin tamamen paralel yapının eline geçtiği algısını kuvvetlendirmek için kendilerince stratejik bir adım attılar. Ulusalcıların ve askeri kanadın güvenini almayı düşünüyorlardı. Ama istediklerini elde edemediler. Erdoğan'ın bu zaafını fark eden Ergenekon yapısı, Avrasya projesini AKP'ye kabul ettirme peşinde ve başarılı da oldular. Artık çizgimiz Rusya eksenine kayıyor. Batı'dan yüzünü tamamen çevirme derdinde olan AKP, yakın zamanda ABD'den de kopacak. Ergenekon'un 15 yıl önce devreye sokmaya çalıştığı her politika, 'Her şeyin en iyisini siz bilirsiniz' diye akıllı bir yolla Erdoğan'a yaptırılıyor. Erdoğan, Ergenekon'la hiçbir zaman beraber yürüyemeyeceğini bilemeyecek kadar düşüncesizce hareket ediyor. İşleri bittiğinde Erdoğan'ı bitirmek için her yolu deneyecekler.

@Fuatavni'YE GÖRE ERDOĞAN'I ETKİLEYEN İSİMLER

- Twit'lerinizden anlaşıldığı kadarıyla Erdoğan'ı yakından tanıyorsunuz? Erdoğan'ın düşünceleri ve kararları nasıl oluşuyor? Konuşma metinlerini kim hazırlıyor?

Erdoğan'ın konuşma metinlerini danışmanlarından Aydın Ünal'ın kontrolünde ve öncülüğünde sayısı 10-15 arası değişen bir grup yazıyor. Çoğu eski gelenekçi siyasal islam çizgisinden gelen, İslamcılık olgusuyla mantık yürüten bu kişilerin tek perspektifi bölgenin ağabeyi ve lideri olacak Erdoğan portresi ve inancı. Metinlerde o yüzden Kosova'dan Kahire'ye göndermeler yapılıyor.

@FuatavniYE GÖRE ERDOĞAN'IN MAL VARLIĞI

- Erdoğan'ın kendisi ve ailesinin mal varlığı hakkındaki düşünceleriniz?

Erdoğan'ın mal varlığı milyarlarca doları buluyor. Parasının kaynağı şunlardır:

a) İhalelerden aldığı paylar

b) Yabancı yatırımcılarla ortaklık

c) Karapara aklama yoluyla alınan miktar

d) İmara açılacak olan kupon arsalar

e) Yakın çevresinin hazine arazilerini zimmete geçirmesi

@FuatavniYE GÖRE ERDOĞAN'IN KÜRT POLİTİKASI

- AKP ve Erdoğan'ın Kürt meselesi hakkındaki aklını kim oluşturuyor?

Kürt meselesi gibi çok önemli bir konuyu maalesef sadece 2 kişi yönetiyor. Beşir Atalay ve Hakan Fidan. Bunların altında ekipler var. Ama ekip çok zayıf ve sağlıksız. Akil insanların verdiği her rapor çöpe atıldı. Dar bir kadrodan başka kimse bu meseleye dahil olamıyor, olması istenmiyor. Bakanlar bile bu konuda sistem dışındalar.

@Fuatavni'YE GÖRE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

- Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan ne tür taktiklere başvurabilir?

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki düşüncelerini bakanlara ve yardımcılarına açmadı. Sadece dar oligarklarla paylaştığı planları var. Başbakan, Beşir Atalay, Özel Seçilmişlerden 2'si ve Dar Oligarklardan 3'ü özel toplantı yaptı. Plan tamamlandı, bundan sonraki sürecin startı verildi. Başbakan, cumhurbaşkanı adayı olacağını özel toplantıda net bir dille ifade etti. Seçilemezse zaten başbakanlığı devam edeceğinden risk yok. Başbakanın talimatı doğrultusunda Saadet Partisi ve BDP ile görüşmeler başlatılacak. Açık destek istenecek. Kamuoyundan şimdilik saklanacak. Başbakan, cumhurbaşkanı olursa şimdiye kadar alışılagelmiş tarzdaki cumhurbaşkanlığını düşünmüyor. Fiili yarı başkanlığı zikrediyor. Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanırsa Bakanlar Kurulu'na başkanlık yapma ve hükümete müdahil olma şartını kabul edecek birine hükümet kurma görevi verecek. Yönetilebilir bir başbakan olacak ve Bakanlar Kurulu'nu Erdoğan yapıp, icrada etkili olacak. Bunun üzerinde mutabakata varıldı. Eşbaşkanlık sistemi, partili cumhurbaşkanı olmak için çıkarıldı. Biri Cumhurbaşkanı diğeri Başbakan olmak üzere AKP'nin iki genel başkanı olacak. Planda Gül'e yer yok ama başkanlık, yarı başkanlık ya da partili Cumhurbaşkanı modeline garanti verirse genel başkan olma ihtimali az da olsa var.

Bu konuyla ilgili Abdullah Gül'le konuşulacak. Gül, Erdoğan'ın şartlarını kabul etse bile genel seçime kadar başbakan yapılmayacak. Zira, 9 ayda iki hükümet kurulması zor. Seçileceğini düşünen Erdoğan, dokuz aylık süreci yarı başkanlık sistemine geçiş ve yürütmenin başı olacak teamülleri inşa etme dönemi görüyor. Bu arada üç dönem kuralını kendini istisna tutmak kaydıyla, ekibine değiştirtmek istiyor. Partinin ağır ağabeylerinden kurtulmuş olunacak.

Genel seçimlerde hedef BDP'nin desteğiyle Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğa ulaşmak. Nedense, BDP'nin desteğine kesin gözüyle bakıyorlar. Anayasa'yı değiştirecek çoğunluk elde edilirse başkanlık, yarı başkanlık, olmazsa partili cumhurbaşkanlığı Anayasa garantisine alınacak. Birkaç gündür kapalı kapılar ardında yapılan plan budur. Kimse duymasın diye prensip kararı aldılar. Lakin şimdi hepimiz biliyoruz.

@Fuatavni KENDİSİNİ ANLATTI

- Kamuoyu merak ediyor: Siz fuatavni'yi nasil tarif edersiniz?

@Fuatavni insanların hak ve hukuk çerçevesinde ve evrensel ilkeler ışığında yaşamalarını savunuyor. Derdi bir grubun hegemonyası değil, aksine hiçbir grubun baskıcı tutumuna razı değil. Özgürlük anlayışı gelişmiş, diktaya karşı, muhafazakar olmasa dikta rejimlerini yıkmaya çalışan bir devrimci olarak karşımıza çıkacak, vicdani değerleri ön plana alan sıradan biri. Ve AKP trollerinin zannettiği gibi bir ekip değil. Hesabı sadece bir kişi yazıyor.